Вкуси България със SlowTours.bg

Крадат милиони субсидии за пасища, на които пасат виртуални овце

0

Милиони левове субсидии се източват за пасища, на които пасат виртуални овце. За това алармират пред БНР от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Преди няколко месеца организацията съобщи, че около 20 милиона лева годишно се усвояват за около 120 хиляди виртуални овце и кози, каквито животни във фермите няма.

Причината за тези виртуални животни се крие в методиката, по която до момента се разпределят пасищата, обяснява Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Служителите на общината гледат в системата колко животни притежаваш и раздават пасища, без да проверяват декларираното, допълва той.

“Съответно, ако твоето влияние в дадени общини е малко по-голямо от на останалите животновъди, ти получаваш едни хубави, много пасища, за сметка на местните животновъди. Нищо че си от 50-40-30-80 километра. Всякакви случаи има в цялата страна. За местните животновъди или няма пасища или им се дават в абсолютно лошо състояние”, казва пред БНР Караколев. За Агроновините той допълни, че според него това е най-голямата схема за източване на средства през последните години.

Изчисленията му показват, че по този начин стопаните на виртуални животни и пасища получават субсидии по директните плащания на площ, като на декар сумата може да достигне 40-60 лева, според прилаганите в парцела мерки. Караколев дава пример с фермер, който очертава над 150 хиляди декара пасища в две области. Той е получавал около 4-5 милиона субсидии годишно, а при внезапни проверки е установено, че притежава хиляди виртуални животни. Наказанието за такова деяние е административно и варира от 200 до 500 лева.

За да се промени абсурдната ситуация, фермерите са внесли в аграрното министерство предложения за законови промени. Животновъдите настояват разпределението на пасищата да е с предимство за фермери, които имат животни в землището на съответното село. Друго предложение е да се санкционират чиновниците, които не изпълняват закона. “Много от длъжностните лица в общините и някои областни дирекции по земеделие не прилагат закона, както е разписан”, мотивира предложението Караколев, като изказа съмнения, че тези служители са финансово “мотивирани”.

Споделете.

Коментирайте

Close