Вкуси България със SlowTours.bg

Българският износ на вино за Китай спря заради епидемията от коронавирус

0

Износът на български вина за Китай е спрян за неопределено време заради епидемията от коронавирус, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев в отговор на въпрос на Агроновините как е структуриран износът ни на вина и кои са основните експортни дестинации.

„В момента 12 контейнера с българско червено вино стоят на пристанищата в Хонконг и Гуанджоу и не е ясно дали виното ще бъде допуснато до китайския пазар и кога“, обясни инж. Коев преди откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ в Пловдивския панаир. „Това е форсмажор и няма на кого да се оплачат – едни от колегите казват, че митническият агент не ходи на работа, защото им е забранено.

Инж. Красимир Коев

Инж. Красимир Коев

На другото пристанище ми казват, че има една-единствена смяна на митница, която освобождава единствено хуманитарните пратки, и личните предпазни средства за коронавируса“, обясни инж. Коев. Той посочи, че не е запознат в детайли с икономическите щети, които търпят износителите, но че виното в експортираните за Китай контейнери е в ценовия сегмент между две и осем евро на бутилка.

На въпрос дали има проблем и с други български стоки, предназначени за износ в Китай министърът на земеделието Десислава Танева каза, че не може да даде такива примери, но че на подобни процеси не можем да влияем. „Това са извънредни ситуации, форсмажорни обстоятелства, свързани с подобни епизооотии. Истината е че трябва да спазваме всичко като ограничения, за да попречим на разпространението и това се отнася за всички болести“, каза министър Танева.

Китайският пазар е особено важен за българските винопроизводители, които тази година възнамеряваха да удвоят експорта за азиатската република. През миналата година от страната са изнесени 5,5 милиона литра българско вино за Китай, а общият износ е бил 64 милиона литра, колкото и през 2018 г. 15% от експорта е на наливно вино, а останалите 85 на сто са бутилирани вина.

Увеличава се износът за Централна и Западна Европа, както и за САЩ – през тази година се очаква да реализираме над 2 млн. литра на американския пазар, което е ръст от 32%. Директният ни износ на вино за Руската федерация е малък, посочи инж. Коев и уточни, че по-голямата част от експорта за Русия минава през сръбски дистрибутори заради нулевите експортни мита.

В Пловдив днес започна Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, в която участват 120 директни изложители и представени фирми от 10 държави. Щандовете им са разположени в палати 10 и 11, а сред основните акценти са селекция от продукти на нови бутикови изби, премиум марки водка, ракия, бренди, уиски, изо и джин, вино и ракия от плодове, крафт бира. Сред гостите на „Винария“ ще е генералният директор на Международната организация на лозата и виното (OIV) Пау Рока.

Споделете.

Коментирайте

Close