Как да отгледаме мандарина от семки у дома

0

Мандарината е чудесен плод, който освен полезен и вкусен, може да бъде чудесна декорация като стайно растение. Тя може да се отглежда в стайни условия и да бъде красиво цветно петно в интериора ни. Плодът може да се запази в продължение на няколко месеца върху дръвчето, което си е истинск наслада за окото. Красивите аленобели цветчета, които оранжевото растение развива, ще разкрасят всеки дом и ще вкарат благоухание под всеки покрив.

За да посадите мандарина, ще са ви нужни само няколко добре узрели плода, чиито семки да извадите и отделите. За предпочитане е да си набавите повече, защото най-вероятно не всички ще покълнат. Увийте ги в марля, леко намокрена с вода, и ги оставете на тъмно за няколко дни, докато покълнат.

Семена от мандарина

Посейте повече семена от мандарина, защото не всички ще покълнат

Също така ще ви е и необходима почва. Може да си набавите директно от магазина, за предпочитане специална цитрусова, но и всяка друга за светлолюбиви растения би свършила работа. За да осигурите всичко нужно на своята мандарина, може да смесите торф, разложена листна маса и компост в равни количества – перфектното меню за всеки цитрус. Не забравяйте да оставите дренажни отвори в саксията, като на дъното й поставите шепа пясък или подредите камъчета и натрошени керемиди.

Не се отчайвайте, ако семената от мандарина не покълнат веднага. Първият видим разсад ще се появи след около 15-20 дни, а понякога дори отнема месец. Нужно е търпение, но резултатът си заслужава.

Как да отгледаме мандарина у дома

Разсадът от мандарина е готов за 15-30 дни

Мандарината е бавно растение, което не бърза да порасне, а понякога дори спира растежа си за период от време. Все пак, ако сте достатъчно ентусиазирани и търпеливи, ви гарантираме, че ще пожънете успех.

Както всички цитруси и мандарината не прави изключение от гледна точка на грижи. Растението е изключително непретенциозно, като по този начин не ви задължава да прекарвате деня си в занимания с него. Единственото задължително условие е плодът да бъде изложен на пряка слънчева светлина. Растението има нужда да бъде поне 12 часа на светло всеки ден през цялата година, иначе как ще огрява и вашия дом?

Другото условие, за да расте една мандарина пълноценно, е да бъде достатъчно добре поливана. Както за всяко друго растение, уверете се, че й давате нужното количество вода през лятото. През зимата може да намалите поливките, но все пак се уверете, че почвата не пресъхва. Ако все пак сте вманиачени на тема ботаника, може да пръскате листата на вашия цитрус с преварена вода за да не остават по тях неприятни бели петна от варовик.

Домашна мандарина

Ако сте търпеливи, скоро ще имате такова дръвче у дома

Тъй като е неизбежно всяко живо нещо да не порасне, имайте предвид, че ще дойде момент, в който ще трябва да смените саксията на мандарината. Ако е възможно, направете го в края на зимата или началото на лятото, като е добре новата саксия да е с около 4-5 см по-широка в диаметър от старата. Постарайте се да оставите колкото се може повече от старата пръст с цел да не нарушите кореновата система на растението.

Няколко седмици след преместването вашата мандарина ще започне да расте бурно като тийнейджър. Тези периоди се повтарят на няколко пъти през пролетта и лятото. Докато те траят, е добре да подхраните растението с органична тор или минерали.

Домашните мандарини растат до около 150 см на височина и на практика представляват малки дръвчета. Започват да цъфтят и плододават на 7-та до 9-та година, но ако ги ашладисате с калем, по-бързо ще дочакате брането на плодове. Това става като вземете резници от плододаващ цитрус и ги присадите върху своето растение. Но без значение дали са с плод или без, мандариновите дръвчета са перфектната украса за всеки интериор.

Източник: Букварче

Споделете.

Коментирайте

Close