Вкуси България със SlowTours.bg

Как да си отгледаме ананас в домашни условия

0

Ананасът дава ароматни и вкусни плодове, но все по-често растението се използва за декориране на открити пространства, офиси, ресторанти, а и в домовете на хората. Причината е, че пъстрите цветове на ананаса внасят уют във всеки дом и отнемат стреса.

Сравнително лесно е да засадим ананас вкъщи, но за сметка на това процесът е изключително бавен и само най-търпеливите биха изчакали. Растението може да бъде отглеждано в малка саксия или ваза с вода до пускане на коренчета. Образуването на цвят или нов плод отнема средно между 3 и 4 години.

Цъфнал ананас

Цъфнал ананас

За да отглеждате ананас у дома ви е нужен плод с добър търговски вид, без увредени листа, за предпочитане здрав, свеж и твърд. След това изборът как да изгледате своя домашен цитрус е във вашите ръце като вариантите, между които можете да изберете, са директното засаждане в саксия или предварителното отглеждане в съд с вода.

В случай че сте избрали първия метод, се снабдете със саксия с диаметър около 20-на сантиметра и я напълнете с градинска почва, като е желателно да я обогатите допълнително с оборски тор. Саксията трябва да е с дупки, над които да поставите малки парченца от счупена керемида, порцелан или просто камъчета за дренаж.

Следващата стъпка е да отрежете ананаса на 1 сантиметър под листата. След това растението се оставя да изсъхне леко за около 2-3 дни. Листата се засаждат директно с остатъчната месеста част под тях, като леко я заровите в почвата. Може да поръсите долната част с прах от дървени въглища. Тази практика осигурява по-добро вкореняване.

Поддържайте почвата влажна, като поливате редовно и все пак не е препоръчително растението да се оводнява твърде много. След няколко седмици ананасът ще започне да се вкоренява.

Другият вариант за размножаване е да оставите ананаса предварително да пусне коренчета във вода. Отново отрязвате листата, заедно с месестата част, но малко по-дълбоко, докато видите кафяви пъпчици.

Размножаване на ананас

Ананасът може да се вкорени и във вода

Ще ви е нужен съд с подходящ размер, за да може да влезе основата на растението, а листата му да се опират на ръба с цел да не потънат. Може да използвате буркан, чаша или стъклена ваза. Поставете съда пред прозореца, за да има достъп до пряка слънчева светлина. Нужно е да подменяте водата през ден. След 2-3 седмици би трябвало вашият ананас да има ясно различими и добре оформени коренчета. Когато израстат достатъчно, можете да преместите новото растение в саксия с градинска почва и тор.

Ананасът не е сред най-капризните растения, но все пак изисква своите грижи. Осигурявайте му слънчеви местенца и го предпазвайте от високи температурни разлики. Поливайте веднъж-два пъти седмично и премахвайте старите, загниващи листа.

Споделете.

Коментирайте

Close