Как да отгледаме физалис в дома си

0

Физалисът е много интересно и красиво растение, но е слабо познато и разпространено в България. То принадлежи към семейството на картофовите растения, макар плодовете му приличат на малки жълто-червени доматчета, които сякаш са скрити в шушулка. Тя е отровна и не става за ядене, но плодовете са славят с добри вкусови качества и много приятен вкус. Могат да бъдат консумирани в прясно и изсушено състояние, а също така с тях могат да бъдат декорирани ястия, сладкиши. След като клонка от растението се изсуши добре, с нея можете да декорирате и дома си.

Растението е изключително лесно за отглеждане, без да проявява никакви капризи откъм среда и почва. Единственото нещо, за което трябва да се погрижите, е да му осигурите слънчево място, където светлината да достига пряко до него. Може да бъде отглеждан в големи саксии, но за предпочитане са по-малките. Трябва да го пазите от силен вятър.

Както при повечето растения, за които ви показахме как можете да отглеждате вкъщи, за засаждането на физалиса също има две възможности – чрез директно вкореняване в саксия и чрез предварително отгледан разсад. Подготвянето на разсада на физалиса наподобява това на домата. При втория вариант увеличавате драстично шансовете растението да се захване, а и със сигурност по този начин то ще израсте по-здраво. За подготовката на разсада са необходими около два месеца, за предпочитане началото на пролетта. Оптималната температура за покълването на семената е между 20 и 30 градуса, като след поникването на младите растения е необходимо да им осигурите силна светлина, като ги поставите на добре осветено място във вашия дом.

Готови семена за физалис можете да закупите от всеки по-добре зареден магазин, но все пак най-добрият вариант е да намерите добър плод и да извадите неговите. По този начин семената ще покълнат по-бързо и сигурно.

След като подготвите разсада и вече не падат слани може да засеете растението навън. Търсете добре осветено място и се старайте да не засявате растенията твърде близо едно до друго, препоръчителната дистанция е метър в диаметър. Прекалените грижи не са необходими специално за физалиса. По време на растежа може да започнете да го поливате по-често и да го подхраните с калий.

Ще разберете, че плодовете са добре узрели и готови за консумация, след като зaпoчнaт дa пaдaт пo зeмятa, заедно с изcъxнaлитe шyшyлĸи. Съберете ги, извадете ги от чaшĸитe и ги ocтaвете на сухо място, зa дa дoyзpeят.

Споделете.

Коментирайте

Close