Земеделец прибра в дома си и спаси от смърт пет щъркела

2

Жител на село Зарица, Силистренско, спаси от сигурна смърт пет щъркела като ги приюти в дома си. Земеделецът Сафет Халид намерил четири птици край пътя между селата Зарица и Звенимир. Щъркелите били премръзнали и сковани от лед, тъй като предишната нощ температурите в района паднали драстично и след валежите от леден дъжд се образувала поледица.

Сафет Халид

Сафет Халид с петия щъркел

Човекът решил да отнесе птиците в дома си, да ги стопли и да ги нахрани с риба. Малко по-късно той намерил и пети премръзнал щъркел, който също отнесъл в къщата си. Решил е да се грижи за птиците, докато е необходимо.

“Приютил съм ги на топло, дано съм направил добро“, казва Сафет Халид от село Зарица. Днес той пак е купил риба от магазина, за да нахрани щъркелите в дома си. Няколко души вече са се свързали с него и му предлагат парична помощ, за да се грижи за щъркелите.

Щъркели

Девет щъркела спаси семейството на Назми Мусреф

54-годишният Сафет обработва 100 декара земя в Силистренска област. През зимата се занимава със снегопочистване, има собствена техника. Баща е на две деца.

Постъпката на Сафет предизвика вълна на одобрение в социалните мрежи. Ето част от коментарите:

Нели Драгостинова: Дано да ви се случват само хубави неща!
Андрей Гуляшки: Браво! Истински хора! Човеци!
Цвети Иванова: Благодаря ти за човечността! Направил си голям жест към природата и съм сигурна, че тя ще ти се отблагодари за човечността! Ти си пример за всички нас!
Станислава Радева: Благородно дело сте извършил!БРАВО!
Станимир Бойчев: Браво за достойната постъпка! Вие сте истински човек!

Щъркел

Спасеният щъркел на село Климент

На хората, които ми пишат такива хубави неща, едно ще пожелая: “Господ да ги благослови”, казва Сафет.  Ден, след като той прибра петте щъркела и други хора приютиха в домовете си бедстващи заради мразовитото време в Северна България птици. В с. Климент, община Каолиново Хикмет Ефрахим прибра на топло местния щъркел. Цели девет щъркела спаси семейството на Назми Мусреф в шуменското село Наум.

Щъркели

Силният вятър принуди идващите от юг ята щъркели да нощуват на земята

Заради ледения дъжд и мразовитото време стотици щъркели бедстват  в Североизточна България. Крилата им са замръзнали и те не могат да продължат по пътя си. Само в района Дулово в полето стоят накацали между 200 и 300 щъркела. От местната РИОСВ обясниха, че засега не може да се направи нищо, за да се помогне на птиците. Хора от селата са организирали доброволни групи, които обикалят по полето и спасяват измръзнали щъркели.

Споделете.

2 коментара

Коментирайте

Close