Вкуси България със SlowTours.bg

Как да подхраним малините след прибиране на реколтата

0

По време на интензивния растеж и плододаването малиновите храсти поемат от почвата голямо количество хранителни вещества. За да имате и догодина силни растения, сега е моментът да ги подхраните. Преди да пристъпите към това, е необходимо да премахнете всички плевели и да прекопаете почвата на дълбочина 15-20 см в междуредията и на 8-10 см по редовете. С по-дълбокото прекопаване рискувате да увредите повърхностната коренова система на малините. Препоръчва се да отстраните всички стари, сухи или неплодоносни клонки.

С какво да наторим малините

Повечето градинари отдават предпочитание на органичните и натурални торове. Есенното подхранване на малините може да се осъществи с оборски тор, компост, птичи тор, торф, дървесна пепел, сидерати (зелени торове).

Компост

През есента малините най-добре се подхранват с органични продукти. Веднъж на 3-4 години в почвата се закопава компост при дозировка 4-5 кг на 1 кв.м. Добре е всяка година почвата да се мулчира с торфен слой от 10-15 см. Това позволява едновременно да се предпазят корените на малините от измръзване, но и да се подобри структурата на почвата.

Птичи тор

Подхранването на малините с птичи тор трябва да става много внимателно, тъй като той е висококонцентриран. Най-добре е да се разреди с вода в съотношение 1:20 и да се използва в течен вид като храстите се поливат равномерно.

Дървесна пепел

Малините се подхранват с дървесна пепел след прибирането на реколтата, когато на растенията не им достига калий и е нужно да се неутрализира киселинността на почвата. Около 100 грама пепел се разпръскват в ямката около всеки корен. Пепелта е естествен тор и контролира вредителите.

Сидерати

Ако в междуредовите пространтства на малините растат сидерати (синап, детелина, фий), след прибирането на реколтата от малини тези растения се окосяват и се заравят в почвата. До пролетта зелената маса е изгнила и повишава плодородието на почвата.

Подхранване на малините с минерални торове

Ако през миналата година сте използвали органични торова зе подхранване на малините, то тази година е по-добре да прибегнете до минерални торове. Есенното подхранване на малиновите храсти може да стане като се смесят различин микроелементи. В тях задължително трябва да се съдържа калий и фосфор. Азотът е опасен за растенията при презимуването, затова през есента не е добре да се внася азот в почвата.
Подхранване на малини
За подхранване с фосфор най-добре е да се използват суперфосфати. 55-60 г гранулиран суперфосфат се слага около всеки възрастен храст. Почвата се разрохква и торът се заравя на дълбочина 7-10 см. Калият повишава студоустойчивостта на малините, затова трябва да се помисли и за подхранване с калий. 40 г калиев сулфат се заравя в почвата едновременно със суперфосфата. Може да се използва и комбинация от калий и магнезий – 25-30 г на всеки храст.

Подхранване на млади малинови храсти

При подхранване на млади малинови храсти дозировката се намалява два пъти. Опитните градинари препоръчват не просто заравяне на минералните торове. По-добре е те да се насипят във вадите на дълбочина около 20 см на разстояние 30-35 см от всеки храст.

Калиевите подобрители със съдържание на хлор не са подходящи за малините, тъй като растенията могат да развият хлороза.

Подхранване на малините при есенно засаждане

засаждане на малиниНякои градинари предпочитат да засаждат малините не през пролетта, а наесен. В този случай храстчетата се нуждаят както от органични, така и от минерални торове. Засаждането на малините става най-много 15-20 дни преди първите слани. На 1 кв. м се внасят около 10 кг угнил оборски тор или компост и по 20 грама калций и фосфор. Минералните торове просто се разпръскват по повърхността на почвата, към тях се добавят органични подобрители. Почвата внимателно се прекопава и се оформят посадъчни ямки за новите растения.

За успешното презимуване на малините те се нуждаят не само от подхранване и наторяване, но и от поливка. Добре е във втората половина на септември да полеете възрастните растения при дозировка 50-60 л вода на 1 кв. м. Така през следващата година ще имате реколта от по-сочни и сладки малини.

Споделете.

Коментирайте

Close