Какво е сеитбооборот и как се прави ротация на културите

0

Ротацията на културите става при определена последователност и система на сеитбооборот. При отглеждане на едни и същи растения на едно място няколко години подред почвата се изтощава, в нея се появяват причинители на болести, а вредителите “по навик” нападат своите любими култури. Ситуацията може да се промени само ако в новия сезон на това място се засадят други култури. Но всичко не е толкова просто, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Какво е сеитбооборот и защо трябва да го прилагаме?

Сеитбооборот е редуването на различни култури в един и същ участък. Учените формулират три основни причини, заради които е нужно да го прилагаме:

  • почвата е по-слабо нападана от плевели и в нея се съдържат по-малко патогенни микроорганизми и вредители;
  • при правилно сеитбообращение се запазва оптималната структура на горния почвен слой, в който растат градинските култури;
  • земята при правилен сеитбооборот не се изтощава, а точно обратното – насища се с необходимите хранителни елементи.

Ако всяка година на едно и също място засаждаме различни култури, почвените показатели ще се подобрят, а хранителните вещества в земята ще се изразходват по-рационално. Работата е там, че едни растения усвояват полезни елементи от горния почвен слой, а други – от по-дълбокия. Освен това тези вещества се усвояват в различни количества.

Корените на много растения отделят токсини. Обикновено към тях са чувствителни култури от същото семейство. Този проблем е особено изразен при цвеклото, морковите и спанака. Ако всяка година засаждаме едни и същи култури в един участък, то всяка следваща година реколтата е все по-лоша, защото токсините затрудняват развитието на растенията. Правилният сеитбооборот неутрализира този ефект като оздравява почвата.
Ротация на културите, сеитбооборот
Най-малко чувствителни към токсините, освободени от предшествениците, са бобовите растения, царевицата, празът. Дори ако корените на растенията почти не отделят токсини по време на вегетацията, в бъдеще това може да направят растителните остатъци като стъбла и листа. Ето защо се препоръчва растения като краставици, чушки, моркови, хрян, зеле и слънчоглед в края на сезона да се изкоренят и компостират. На база зелените отпадъци може да се приготвят органични инфузии и отвари, както и средства за борба с вредителите.

Как е правилно да се редуват растенията?

За да се редуват правилно насажденията и да се направи рационална схема на сеитбообръщение е важно да се знае към кое семейство принадлежи всяко растение, тъй като представителите на едно семейство са склонни да страдат от едни и същи болести и да бъдат атакувани от един и същи вредители.

Например след зелените салати и целината в почвата често се появяват причинители на кореново гниене. Зелето става податливо на нападение от зелева муха. Не е подходящо след морковите да се сее копър, тъй като са от едно семейство.

Сеитбооборотът трябва да се спазва не само при ротацията на зеленчуците, както погрешно смятат мнозина. Цветята и лекарствените растения също могат да бъдат родственици на някои зеленчуци. Например лалетата и някои видове лук  са почти като родни братя. Така че, ако сте гледали цветя, това не значи, че всички зеленчуци ще се развиват добре на тяхно място. Важно е да изберете правилните последователи на културите.

Кръгът е следният: сложноцветни-кръстоцветни-сенникоцветни-картофови-житни-бобови-щирови-кокичеви-тиквови.

Семейство Култура
Сложноцветни Артишок, астри, далии, космея, маргарити, глухарче, слънчоглед, рудбекия, салати, маруля, цикория, бял равнец, хризантема, цинии, естрагон, ехинацея
Бобови Боб, грах, лупина, соя, леща
Елдови Елда, ревен, киселец
Кръстоцветни (зелеви) Жълта ряпа, дайкон, зеле, брюкселско зеле, китайско зеле, карфиол, крес салата, репички, хрян, редис
Лукови (лилиеви) Бегонии, лук (всички видове), лилии, лалета, чесън, див чесън, праз
Щирови Червено цвекло, декоративна киноа,  манголд, спанак
Картофови Патладжан, беладона, картофи, паслен, черен пипер, петунии, тютюн, домати, физалис
Сенникоцветни Анасон, кервиз, кориандър, моркови, пащърнак, магданоз, целина, кимион, копър, фенел
Тиквови Диня, краставица, пъпеш, тиквички, тиква, кратуна, патисон
Устноцветни Босилек, исоп (джинджифил), майорана, риган, чубрица, маточина, мента, ранилист

 

Подходящи предшественици за зеленчуковите култури

Растенията се изхранват с вещества, които са останали в почвата от предходните култури. Когато планирате засаждането, имайте предвид кое след кое ще засаждане в градината.

Култура Предшественик
Бобови Всички видове зеле, картофи, краставици, тиквички, тиква, лук, чесън, патладжан, зеле
Зеле, цвекло Краставици, картофи, пипер, моркови, бобови, тиква, патладжан
Картофи Зеле, краставици, тиква, лук, чесън, моркови
Лук, чесън Зеле, картофи, бобови, зелени салати, репички
Моркови Краставици, картофи, зеле, домати, бобови
Краставици, тикви, тиквички Зеле, бобови, лук, чесън, сладка царевица
Пипер, патладжан Зеле, краставици, тиквички, тиква, лук, чесън, бобови, моркови
Домати Краставици, моркови, зеле, лук, червено цвекло

Споделете.

Коментирайте

Close