Вкуси България със SlowTours.bg

Какво да засадим до малините, за да предотвратим свръхрастежа им

0

Свръхрастежът на малините е един от най-честите проблеми, с които се сблъскват градинарите, отглеждащи тази култура. Един от начините да се спре прекомерното нарастване на малиновите храсти е засаждането на определени растения в непосредствена близост.

Малините не са най-добрият съсед за другите култури. Те имат криволичещо коренище с голям брой коренови издънки. Това не само вреди на другите растения, но и им пречи да реализират напълно собствения си потенциал. От година на година малините растат, обграждайки се с все повече и повече млади издънки. В даден момент майчиното растение умира, което води до нарушаване на „веригата“, но дори и при липса на родителското растение, малиновият храст продължава да съществува.

Има няколко начина за предотвратяване на агресивното разпространение на малини, например засаждане на растения, които могат да се конкурират с тях за вода и хранителни вещества на равна основа.

Киселец

Засаждайки киселец около малините, вие ще спрете растежа им. Веществата, отделяни от киселеца, предотвратяват растежа на подземната част на малината. Този ефект се постига, само ако ширината на насажденията с киселец е най-малко 50 см. Киселецът има славата на една от най-непретенциозните и бързо растящи градински култури. Това означава, че като се отървете от един проблем, рискувате да придобиете друг. Тъй като киселецът се размножава еднакво успешно както със семена, така и чрез корени, ще трябва често да разреждате ненужните растения.

Боб

Някои градинари посочват, че малините предпочитат да „стоят настрана“ от аспержите и зърнените култури. Вероятно това се дължи на факта, че някои бактерии, живеещи в корените на зърнените култури, насищат почвата с азот и именно азотното торене е една от най-ефективните мерки за борба със свръхрастежа на малините.

Този химичен елемент стимулира растежа на зелената маса през пролетта, когато малините току-що са се събудили след зимата и трябва да се обновят. Азотът сякаш пренасочва силите на растението, „принуждавайки“ го да изразходва получените вещества не за растежа на корените, а за укрепването на надземната част.

Бобът предпочита добре осветени места, така че ако искате не само да ограничите растежа на малиновите издънки, но и да получите богата реколта от боб, тогава е най-добре да засадите боба на етап, когато разсадът от малини мсе още не е израснал дотолкова, че да потиска растящия боб.

Сорго

Соргото, наричано още метла, е едногодишна кутура със силно развита коренова система, която е способна да възпрепятства разпространението на малиновите издънки. Във всяка друга ситуация метлата може спокойно да се нарече плевел, но в случая с малините използването на това растение е напълно оправдано. Соргото лишава коренищата на малината от слънчева светлина и влага. В същото време кореновата система на самата метла привлича всички вещества, които биха могли да се използват за растежа и развитието на малиновите коренови издънки.

Не винаги е възможно да се ограничи растежът на малините чрез засаждане на определени култури. Това е особено вярно, когато растението е успяло да излезе от очертаните за него граници. В такива ситуации само засаждането на киселец не е достатъчно. Добрата новина е, че все още можете да разрешите проблема, но за това ще трябва да използвате не един, а два или три способа наведнъж.

Още на етапа на планиране на засаждането се опитайте да определите за малината място, където свръхрастежът й би бил просто невъзможен, например близо до ограда. Веднага след засаждането на малините, изкопайте около тях плитък окоп с дълбочина 20-30 см. Лишено от способността да разпространява корените си на големи разстояния, растението ще започне да развива основния корен.

Ограничете малиновия храст с преграда, вкопана на дълбочина 15-20 см. Почти всеки твърд материал е подходящ за тази цел: от ламарина до широки пластмасови панели. Следвайте графика си за резитба и се уверете, че по храстите няма излишни издънки. За максимален ефект през лятото ще трябва периодично да хващате лопата и резачка.

Споделете.

Коментирайте

Close