Австралия разработва роботи за прибиране на реколтата

0

Роботи в Австралия проверяват узрели ли са плодовете и имат ли нужда от вода и тор

С умерена крачка из редовете с ябълкови дръвчета, двама новооткрити селскостопански работници в Австралия проверяват дали плодовете са узрели и дали почвата има нужда от вода или тор. Запознайте се с Mantis и Shrimp – роботи в селското стопанство. Те преминават куп изпитания, за да е сигурно, че може да извършват тези дейности с цел понижаване разходите и подобрение производителността на жизненоважния селскостопански сектор. Той изнася продукция за приблизително 38.8 милиарда долара, съобщава Reuters.

При минимална работна заплата близо 15 долара на час и ограничено количество работници, Австралия – един от водещите селскостопански производители в света, има достатъчно причини да използва роботи и други технологии – например безпилотни летателни апарати с цел да подобри ефективността си. Страната континент е с надежди да пробие на пазара на бързо растящите съседни азиатски страни, в които нарастващата средна класа иска повече и повече по-разнообразно и качествено препитание.

“Приемането на нови технологии ще бъде много важно за Австралия, ако иска да бъде конкурентноспособна на глобалния селскостопански пазар”, казва Люк Матюс, един от експертите на Commonwealth Bank of Australia. “Не приветстваме ли новите технологии, ще се наложи да се отречем от високите амбиции да сме купичката с храна на Азия.”

Селскостопанският бизнес дава 2 на сто от БВП на Австралия.Прогнозите, които прави правителството, предсказват, че секторът ще заеме до 5% през 2050 г. Растежът на земеделието е особено важен в момента, тъй като огромният някога добив на природни богатства се забавя.

Освен роботи, земеделците използват GPS системи в сектор зърно

Австралия е на второ място по износ на зърно. Земеделци вече използват специализирана техника в сектора с цел подобряване на реколтата. Някои от уредите включват използване на GPS системи за картографиране на почвите и водите, за да се определи какво е максималното количество за сеитба. Ако се използва такава технология и оптимизиране на използването на торове, може да подобри печалбата в зърнените ферми с 14 на сто, показва проучване на компанията Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation.

Засега роботите не могат да събират реколтата, но множество по-прости задачи са по възможностите на машините –  например автоматичното управление на комбайните. Салах Сукарие е професор по роботика и интелигентни системи в Университета в Сидни и създател на Mantis и Shrimp. От негова гледна точка следващата стъпка е роботите да започнат изпълняването на по-сложни задачи като поливане и в крайна сметка събиране на реколтата.

“Напълнили сме ги с много радари, сензори, визьори, лазери, плюс GPS и термални сензори”, описва Сукарие. Те може да намерят най-голяма приложимост в градинарството, което е на трето място по-големина като селскостопански сектор в Австралия, изнасящ продукти за 1.71 милиарда долара за последните 365 дни. Роботите ще са по-полезни, ако работят в остро разграничени граници на полетата, в овощни градини например.

Роботите и безпилотните самолети се изпитват във ферма за бадеми

Роботите и безпилотните самолети,които се разработват в Университета в Сидни, се подлагат на полеви изпитания във ферма за бадеми в град Милдура, щата Виктория. Имат човешки ръст и са с колесно задвижване. Mantis и Shrimp са кръстени на вид морска скарида,която има 16 цветови рецептора и различават до дванадесет цвята.

Свързано е с това, че роботите разпознават дали плодовете са узрели. При хората рецепторите са четири, три от които могат да разпознават цветове. След като се анализира, информацията се обработва от компютърни алгоритми, определящи какво да върши робота – допълнително напояване, наторяване, пръскане на пестицид или премахване на плевелите. Но главната цел за в бъдеще е да събират реколтата.

“Появи ли се производител на портокали, ябълки или домати, който желае робот да извършва обиколки покрай насажденията, получава го за шест месеца. Въпросът е може ли да ги направим още по-умни”, казва Сукарие, смятайки, че тази технология ще се превърне в основна. Професорът отива още по-далеч и предвижда, че е възможно до 10 години да се създаде изцяло автоматизирано градинарско стопанство.

Австралийските фермери, разчитащи на сезонни работници за бране на плодове и зеленчуци, се радват на високотехнологичната помощ. “Ягоди да се събират от робот не би било никак лесно, но ако могат да го създадат, ще спестя доста”, каза Алън Диксън, един от собствениците на Clyde River Berry Farm в Нов Южен Уелс,който годишно използва петима души.

Някои земеделци са недоверчиви към използването на роботи в селското стопанство

За да достигне достатъчен брои работници, Австралия позволява на хора от съседни тихоокеански държави и Източен Тимор, както и на пътуващи млади туристи да пребивават в страната с временни работни визи.

Има и земеделци,които остават недоверчиви. “Трябва ябълките да се берат на ръка, крехки са. Натъртват се лесно”, се изказа Лусинда Гиблет, директорка на Newton Orchards в западната част на Австралия. “Не се виждат възможности в момента. Дори за подрязване на плевелите приложимостта им е много малка”, изказа се тя.

Австралия се нуждае от прираст в производителността на селското си стопанство, ако желае да постигне целта си да е най-големият доставчик на храна в Азия. Grains Research and Development Corporation след проучване обявиха,че 67 на сто от запитаните през 2011 г. са използвали технология за автоматично насочване на техника като комбайни и пръскачки, което е с 47% повече от 2008 г.

Използването на повече технологии обаче е препятствано от високата цена на купуване или наемане, както и забавеното развитие на изследванията. Някои проучвания показаха, че ръстът в използването на методи като сателитни снимки и картографиране на почвите се е забавил през последните години в Австралия и САЩ.

Независимо дали ще постигне целта си за производител на храна номер 1 в Азия, Австралия се очаква да играе решаваща роля в хранителната сигурност през идните десетилетия, защото там ще се произвеждат най-уникалните технологии за развитие на селскостопанският бизнес.

Mariya-Koynova

Мария Койнова

Копирайт: Мария Койнова

Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close