Вкуси България със SlowTours.bg

Как да подменим сортовете на лозите “на разцеп”

0

Ако сте решили, че не харесвате сорта на лозите си, изкореняването им и засаждането на друг сорт е често срещана практика, която обаче не върши работа. Твърде дълго ще чакате, за да берете грозде. По-разумният вариант е цялостно облагородяване на лозите по метода “пълен разцеп”. Подходящото време, за да направите това е през април, след силното сокодвижение. Трябва да прережете напречно стъблото на лозата. Добре е да направите този разрез на дълбочина около 10-15 см под мястото, където сте я прегънали по хоризонталната част на носещата конструкция. Ако все пак се появи плач ще трябва да почакате затихването му.

Преди присаждането е нужно да загладите отреза с остър нож, след това почиствате старателно кората. Диаметрално, по средата на отреза, се прави разцеп. Може да използвате по-голям и по-остър нож за целта, кухненски би ви свършил работа. Обикновено няма да успеете само със собствени сили, за това често хората прибягват до помощта на чук за тази процедура. До поставянето на калемите е нужно разцепът да бъде поддържан отворен с помощта на дървено клинче. За калеми може да използвате съхранени резници, няма проблем дори и да имат белези от набъбнали пъпки.

Калемите ще подготвите след като накиснете, измиете обилно и подсушите резниците. След това ги нарязвате на по две очи. Над горното око се реже на около 2 сантиметра, защото междувъзлието, разположено под долното око, остава почти цяло. С два изрязвания от двете страни на долното око, се оформя клин, дълъг около 3-4 сантиметра или иначе казано, колкото разцепа на подложката. Единият отвор трябва да е под висок наклон, за да се предпази сърцевината от излизане на върха на клина, защото той трябва да завършва с твърда дървесина. Калемите сложете в двата края на разцепа, така че тяхната кора да съвпада с кората на старото растение. Долните очи трябва да са външно разположени.

Когато извадите клинчето, с помощта на което разцепа е бил поддържан отворен, привържете мястото с подходящ материал, например поливинилхлоридна лента. Ако се налага, набийте калемите с дървено чукче. Поставете изрезка от кора върху отвора между двата калема и замажете откритите повърхности на отреза и калемите в горния им край с овощарски мехлем. Другият вариант е да използвате асфалт, втечнен на огън. Малко след тази процедура започва развитието на пъпките.

Ако тази година не успеете с облагородяването, идната пролет опитайте отново – старата лоза няма да е загинала. Ако прихващането е сполучливо, в млада възраст отстранявайте филизите, които ще се появят по стъблото. По този начин ще дадете възможност да се развият силни филизи от калемите.

Ако искате да произведете облагородени вкоренени лозички, времето вече е настъпило и трябва да ги поставите за вкореняване. Може да разберете дали условията за това са подходящи, ако проверите температурата на почвата. Ако на дълбочина 15-20 сантиметра почвата поддържа температура около 12 градуса, значи всички условия са налице и можете да започнете процеса по засаждане.

Най-важната грижа за лозето през месец април е резитбата. Тя трябва да стане още в началото на месеца, дори и в по-високите райони, където по принцип тя се оставя по-късни дати. Резитбата трябва да се извърши също и при дворните асми. Това трябва да се случи за един-два дни, веднага щом се види развитието на първите пъпки.

Не трябва да се чака излишно и с привързването на плодните пръчки към теловете на спомагателните конструкции. Процедурата е добре да бъде извършена преди пъпките да са започнали да набъбват, за да се предотврати оронването им. Първата половина на април е период, който все още ни дава възможността да засадим нови лози. Колкото по-късно го направим, толкова повече намалява вероятността за успешно прихващане.

Веднага след изнасянето на изрязаната дървесина следва да се направи първата обработка на почвата. В края на месеца, след преминаването на опасността от слани следва и втората обработка.

Времето за пръскане на лозята срещу маната е близо, а срещу екскориозата вече е настъпило. Преди това трябва да извършите много щателна проверка на уредите за пръскане и смесите. Важно е да се обърне сериозно внимание на препаратите и тяхното прилагане, за да се достигне максимален ефект при пръскането.

Споделете.

Коментирайте

Close