Как да засадим и отгледаме авокадо в домашни условия

0

Все повече хора желаят да отглеждат в дома си екзотични тропични и субтропични растения. Това е възможно и не много трудно, а в резултат получавате чудесен цветен декор за своя дом.

За да отгледате авокадо ви е нужна голямата костилка. Това всъщност е семката, от която ще изникне чудесно дръвче. Целият процес е интересен и забавен, защото авокадото се развива сравнително бързо и е наслада за окото да го наблюдаваш всекидневно. Като за начало ви е нужно топло и слънчево местенце, където да сложите саксията с дръвчето, защото то би загинало при температура под 10 градуса.

Начините за отглеждане на авокадо в домашни условия са два. Или стимулирате семката предварително, за да покълне и си пусне коренчетата, или я засаждате директно в саксия с пръст. Определено първият начин е по-трудоемък, но и по-забавен. И в двата случая ще ви е необходима доза търпение, защото докато семката се „събуди“ и растението започне своето развитие, обикновено минават 2 до 8 седмици.

И в двата случая е нужно да подберете добре узряло и леко омекнало авокадо, за предпочитане с тъмни точици по кората. Разрязвате плода на две и внимателно изваждате семката, като се стараете да я предпазите от всякакъв вид наранявания. След това я измийте добре с вода, за да бъдат премахнати месестите части на плода, в случай че са останали такива.
Отглеждане на авокадо
При първия вариант на отглеждане семката се потапя във вода. При този начин ще имате възможност да наблюдавате развитието, растежа и покълването на младото растение. Взимате три клечки за зъби ги забивате в семката на дълбочина не повече от 5 милиметра. Целта е семката и забитите в нея клечки да придобият звездовидна форма. Намирате си подходяща чаша, която пълните с вода и поставяте авокадото така, че долната му удебелена част да лежи вътре във водата. Постига се ефект на саксия, но за разлика от нея, тук можете да наблюдавате пряко развитието на своя плод. Добре е да сменяте водата всяка седмица, за да предпазите растението от заразяването му с различен вид бактерии. Когато растението поникне и развие няколко листенца, засадете костилката в пръстта като половината от нея трябва да остане над почвата.

Вторият начин за отглеждане на авокадо у дома е като засадите семката директно в пръст. Необходима ви е саксия с рохкава почва и добър дренаж, тъй като авокадото не понася застоя на вода в почвата. Семката се заравя до половината, като по-дебелата й част трябва да бъде отдолу, а заостреният връх да стърчи нагоре. Малко ботанически опит не би ви бил излишен, тъй като е нужно почвата да бъде постоянно влажна, но не и твърде много, защото и в двата случая растението ще загине. Ако сте направили всичко това, сега е време да проявите търпение и да изчакате семето да се разпука, а от него да се покаже нежното стъбло на вашето авокадо. Ако до 2-3 месеца това не се случи, извадете семката и опитайте с друга. Хубавите неща не винаги стават от първия опит.
Авокадо в саксия
Обикновено до осмата седмица след засаждането се появява стъбло, което започва да расте много бързо. След достигане на височина от порядъка на 20-30 сантиметра се появяват и първите листенца. Макар и да е топлолюбиво растение, авокадото не обича постоянна слънчева светлина. Иначе рискувате да увредите крехките му листа.

Споделете.

Коментирайте

Close