През април: Как да присадим калем на лозите

1

Резитбата на лозята трябва да приключи възможно най-скоро

Април е времето, в което да се погрижим за лозята. В случай, че закъснеете с резитбата, тя трябва да се извърши възможно най-скоро. Резервните хранителни вещества, които се съдържат в соковете на корените и стъблата поемат към частите, които се намират на върха на пръчките.

0При изрязването им те ще се изхвърлят от раститението. Възможно най-бързо трябва да се привържат плодните пръчки към теловете на конструкцията. По това време пъпките са набъбнали и стават лесноронливи, а в тях е заложена реколтната величина.

Присаждането на място чрез метода на разцеп се извършва през месец април. Той служи за подмяна на сорта или в случай, когато е измръзнала цялата надземна част на лозата. Жизнеността на кореновата система на лозата се запазва няколко години. Присажданите калеми развиват леторасти и новополучените лози бързо дават плод.

Как да присадим калем на лозите

За да се присади калем на подземното стъбло на лозата е нужно да се открие до толкова, че да се работи удобно. След това се прерязва напречно с трионче под спойката от преминало облагородяване. Април месец се появява явлението “плач на лозата” или изтичането на сока от раните й. Налага се, в повечето случаи, да се изчака спирането на “плача”. Задължително се почиства старата кора.

Отрезът се заглажда с остро ножче. Прави се разцеп по диаметъра, през средата, с дълбочина до 3-4 см. Хората с опит в лозарството използват т.нар. нож “цепач”, съдържащ и “клинче”, за да се поддържа разцепът отворен. Възможна е и употребата на по-голям, добре наострен, кухненски нож. За да се направи разцепът, се използва чук.

До момента, в който се поставя калемата, разцепът се поддържа отворен с помощта на дървено клинче. Калемите се поставят

в краищата на разцепа. В случай, че сте ги съхраниявали през зимата, за да се избегне бързо изхабяване и да се предпази ножчето, е нужно да бъдат измити от пясъка. Трябва да престоят накиснати във вода 1-2 дни.

В калема на лозите се правят две пъпки

В калема се правят две пъпки (две очи). Правят се два отреза от двете страни на долното око, оформя се клин, чиято дължина трябва да е колкото разцепа на подложката. Трябва да се предвиди устройството на лозовата пръчка. Сърцевината и е по-голяма, поради това единият отрез е с по-голям наклон. По този начин сърцевината не излиза на върха на клина, а завършва с твърда дървесина.

За да придобиете опит за направата на такъв отрязък, може да си послужите с непотребни лозови пръчки. Когато се поставят калемите се внимава с вътрешните слоеве на кората. Понеже там има камбий, трябва да съвпадне с вътрешния слой на кората на подложката, като е насочена навън пъпката, която се намира отдолу. Клинчето се изважда и калемите са притиснати в разцепа. Привързва се присаденото място.

Отворът между двата калема се покрива с изрезка от кора

С помощта на дървено чукче и леки почуквания се донабиват калемите. Отворът между двата калема трябва да се покрие с изрезка от кора или да се замажат откритите повърхности на калемите, на подложката и на превръзката като се използва овощарски мехлем. Присадената вече лоза се покрива с рохка пръст на купчинка до 4-5 см на калемите. Трябва да се погрижите калемите да не се оголват ако купчинката се разруши или слепне по някакъв начин.

Ако се образува почвена кора тя трябва да се разруши, защото затруднява прорастването на филизите. За да се запазят филизите от вятъра по време на израстването им се привързват към колчета. Когато филизите израстнат купчинката се открива, почистват се до основи коренчетата, които прорастват от калемите. След това купчинката се възстановява. С настъпването на месец август се разравя отново като се премахват появилите се росните корени от калемите и от подложката.

Филизите се оставят открити, за да се подсили основата им. През есента пъпчинката се възстановява. През това време е нужно да се полагат грижи за опазването от вредители и болести. Резитбата им се отлага за пролетта, когато за създаване на желаната формировка ще послужат най-благоприятно развитите леторасти.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close