Как да подпомогнем обновлението на пчелните семейства

1

Как да подпомогнем обновлението на пчелните семейства след края на медосбора?

След като приключи пчелната паша, пчелите работнички са изтощени. Много от тях умират, а останалите не преживяват студените месеци. Успешно презимуват зимата само излюпените пчели през периода от началото на август до края на октомври. В края на зимните месеци и началото на пролетния сезон, те ще отглеждат новото пило.

Настъпва период за обновление на пчелните семейства. След края на медосбора пчеларите трябва да подпомогнат развитието им, като осигурят минимум 6 – 7 пити пило. За питите може да се използва до двегодишна, активна майка. Трябва да се осигури постъпване на храна. След като приключи главния медосбор, пчеларите трябва да прегледат състоянието на майката и семейството.

В някои случаи след брачния полет, майката загива. В тези случаи, пчеларите трябва незабавно да осигурят нова майка на семейството. Това е подходящия момент старата майката да се смени, ако не е подновена по време медосбора. Младите снасят усилено. В повечето случаи се налага подмяна на майки над двегодишна възраст, понеже не са активни.

Оставете 2/3 от площта на 6-7 пчелни пити със свободни работнически килийки

Пчеларите съветват, за да протича нормално яйцеснасянето двеэтрети от площта на 6-7 пити от средата на гнездото да се остави със свободни работнически килийки. Цветът на питите трябва да бъде светлокафяв. Пчелите майки рядко снасят в новоизградени светли пити. За да се подбудят да снасят, е необходимо в кошера да има хранителни запаси, както и принос на нектар и прашец.

След края на медосбора, в кошера трябва да има около 10-12 кг мед и минимум 2-3 пити с прашец. В по-богатите растителни райони, дневния принос на нектар достига до 200-300 грама, този принос стимулира дейността на майката. Ако в близост няма богати на растителност части, трябва да се премине към подбудително подхранване. В случаите, когато приносът е незадоволителен или не са предоставени запаси от прашец, се прибавя мляко, извара или хлебна мая

Внимавайте с гроздовия и плодовия мед, не се препоръчва за зазимяване на пчелите

В края на август сокът на зреещите или окапалите плодове се използва за храна от пчелите. Практика на някои пчелари е да поставят близо до кошерите нарязани пъпеши и дини, пробити гроздове или окапали плодове. По този начин се спестяват хранителни запаси.

Доказано е, че плодовият и гроздовият мед не са подходящи за зазимяване на пчелните семейства. Често медът предизвиква диарии, а студовете не позволяват чести облитания и може да се предизвика смъртта на цялото семейство. В случай, че има такива пити с плодов или гроздов мед, преди зазимяването се вадят и се заместват от пити с чист нектарен мед.

Elena Lazarova

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова

Споделете.

1 коментар

  1. Симеон Николов on

    Уважаема, Госпожо Лазарова, независимо от факта, че изглеждте превъзходно, независимо от това, че всичко написано от Вас е вярно, неможе да се скрие факта, че не сте спициалист в бранша.Пиша това съвсем добронамерено и надявам се, че ще ми повярвате.Когато стане въпрос за пчелалство, аз съм пристрастен и не понасям формализъм.След 1986 г. философията в съвременното пчарство се промениС удоволствие ще огтоворя на всякакви въпроси по темата.

Коментирайте

Close