През април: Внимавайте с пашата и доенето на кравите

0

Преминаването на свободна паша става постепенно

Тревопасните животни през месец април преминават към свободна паша. За да не се появят физиологични усложнения, преходът става постепенно, в зависимост от вида, възрастта и категорията на животните. През първите една-две седмици дойните крави не бива да се оставят на паша повече от 2 часа.

Дори през април на преживните животни се налага да бъдат хранени със съхранявания през зимата груб фураж – слама, сено, царевичак и др. Нужно е да се обърне внимание и да се проверява състоянието на фуража, защото повишаването на температурите и влагата може да предизвика развитие на плесен. Случаите на плесен, които често засягат царевичака, се получават от шатровидните копи, в които се съхранява фуражът, защото голяма част от повърхността им е изложена на климатичните влияния.

Доенето на кравата е специфична работа

Специфична работа е доенето на кравата и всеки, който се занимава с животновъдство, трябва задължително да знае и прилага няколко основни правила. Доенето става на два етапа – подготовката на кравата за доене и същинския процес.

Подготовката е около 60 секунди и трябва да се спазват някои правила. За да се избегнат проблеми като наличие на гной, слуз или кръв, предварително от всяка цицка се изстисква 1-2 струйки мляко. Нужен е специален съд, като в никакъв случай не бива да се допуска този процес да се извършва на пода в обора или на дланта на дояча. Препоръчва се използването на чашки, които имат тъмен филтър. Като заместител на този филтър може да се ползва дамски чорап, тъмнооцветен тензух и др. Ако се засекат такива усложнения, се търси незабавно помощта на ветеринарен лекар.

Преди доенето измийте вимето на кравата с топла вода

Задължително вимето на всяка крава трябва да се измие с топла вода (45°C) и да се забърше с отделна суха кърпа за около 10 секунди. Прави се масаж с продължителност 10-15 секунди в основата на цицките. Същинското доене се извършва директно след масажа, като се поставят доителните чашки на цицките в интервал от 5 секунди. С едната ръка се държи апарата и тя трябва да е насочена към главата на кравата, а в другата ръка се поставят чашките, като се започва с най-крайните.

След приключване на доенето се затваря колекторният кран и апаратът се премахва. Може кравата да се доиздои ръчно, а накрая е добре капките на върха на цицките да се забършат, за да се предотврати микробиологично замърсяване.

Не забравяйте дезинфекцията след доенето на кравите

Крайната фаза на същинското доене се осъществява чрез еднократно потапяне на цицките в чаша пълна с дезинфекционен разтвор, за да се избегне инфекция на цицковият канал.

Млякото бързо абсорбира миризмата на обора, затова трябва да се прецеди през трипластова марля. Съхранява се в хладилен шкаф при температура от 0°C до 4°C.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close