Вкуси България със SlowTours.bg

Какви билки да събираме през април?

0

През април може да се възползвате от лечебните свойства на цъфтящите вече билки. Месецът е подходящ за събиране на корени от много растения, които отдавна са познати и използвани в народната ни медицина. Ако през март сте пропуснали да съберете корени от ранилист, репей, пирей и медицинска ружа все още може да го направите. През април допълнете „домашната си аптека“ с появилите се пъпки от бял бор, бяла бреза, стръкове гороцвет и редица други растения, които помагат за укрепване на тялото и подобряване на функциите му.

Пъпките от бял бор имат способността да разширят кръвоносните съдове и помагат да се разтворят камъните в пикочния мехур

В планините с надморска височина 2200 метра, често се среща белият бор. Известен факт е, че боровите пъпки (връхчета), които са разположени по върховете на клоните се използват в традиционната и съвременната медицина.

Боровите пъпки имат противовъзпалително и отхрачващо действие. Според изследванията помагат да се разширят кръвоносните съдове и да се разтворят камъните в пикочния мехур. Често се препоръчва употребата им при бронхит, ангина, простуда и туберколоза. В народната медицина боровите връхчета се използват при хемороиди, задух и подагра.

Как да съхраним пъпките от бял бор?

Април е най-подходящият месец за събиране на пъпките от бял бор. Още в началото на развитието им те достигат от 3 до 5 сантиметра дължина и около 4 милиметра дебелина. За да ги изсушите може да ги оставите на сянка или да използвате сушилня с температура до 35 градуса. Може да сте сигурни, че боровите пъпки са напълно изсушени, когато придобият розово-кафяв цвят. Характерна особеност за тях е горчивият вкус, но имат приятна миризма.

Корените от бял оман помагат за лечение на белите дробове и имат противовъзпалително действие

Изследванията показват, че растението притежава противовъзпалителни свойства, които са резултат от етерично-масленото му съдържание. Доказано е, че билката влияе върху тромбопластичната функция на кръвта и времетраенето на кръвотечението. Според проучванията корените се използват за лечение на обструктивни заболявания на белите дробове, хронични бронхити, бронхиални астми и кашлица. Освен че има диуретично действие билката помага да се регулира болезненият и нередовен месечен цикъл.

Как да съхраним корените от бял оман?

Младите месести коренища се изваждат с разклоненията. Твърдата част от коренището се премахва напълно, а останалата се измива и нарязва на парчета с дължина до 10 сантиметра. След тази процедура корените се оставят на сянка, скара или в сушилня (с температура до 40 градуса), за да изсъхнат добре. След като изсъхнат придобиват сиво-кафеникав цвят. Вътрешната им част се характеризира със сивобелезникав цвят и кафяви точки. За да се съхранят по-дълго време корените се оставят в сухо, сенчесто и проветриво помещение.

Пъпките на бялата бреза помагат за лечение на язва, гастрит и ревматизъм

Пъпките на бялата бреза намират приложение в народната медицина за облекчаване на язва, гастрит, подагра, ревматизъм и някои видове болести по кожата. В много рецепти пъпките се използват за приготвяне на лечебни бани, които помагат на страдащи от хронични екземи. Изследванията показват, че брезовият катран притежава антисептично действие.

Как се съхраняват пъпките от бяла бреза?

За да използвате лечебните свойства на пъпките от бяла бреза трябва да потърсите по-старо дърво. Трябва да отрежете клончетата преди разпукването на пъпките им. Може да ги оставите на сянка или в сушилня с температура до 30 градуса. След изсушаване придобиват стипчив вкус и отделят приятна миризма. Задължително условие за доброто им съхранение е да се оставят в сухо и проветриво помещение.

Стръковете от великденче имат успокоително действие и облекчават симптомите на хроничен бронхит

През април е най-подходящото време да се възползвате от лечебните свойства на стръковете от великденче. Задължително условие е билката да се събира по време на цъфтежа. Изследванията показват, че великденчето има способността да успокоява възпалената лигавица, което помага за облекчаване на хроничния бронхит и бронхиалния задух. Билката намира приложение при болести като подагра, хронични кожни възпаления и ревматизъм. Съществуват данни, че може да се използва и при чернодробни проблеми.

В традиционната българска медицина две чаши чай дневно се препоръчват като средство за лечение при високи стойности на холестерин в кръвта. В случаи на невроза, която е резултат от психическо претоварване се препоръчва да изпиете една чаша от запарката преди сън. Билката подобрява състоянието на хората, които се занимават с умствен труд, като подсилва паметта и премахва световъртежа.

След като откъснете стръкчетата ги оставете на сянка или в сушилня при температура до 45 градуса. Когато изсъхнат се съхраняват в хартиени пликове на сухо и проветриво място.

Стръковете от гороцвет ни предпазват от сърдечна невроза

Изследванията показват, че стръковете на тази билка имат способността да повишат силата на сърдечните съкращения, както и да разширяват коронарните съдове, отстранявайки отоците при сърдечноболните хора. Те помагат при нервоза, Базедово сърце и ниско кръвно налягане.

Как се съхраняват стръковете от гороцвет?

От началото на април до май е времето за цъфтеж на гороцвета. Препоръчително е стръковете да се берат преди да започне плодообразуването. Когато се появят плодовете е преминало времето му за събиране. Изрязва се дебелата и люспеста долна част на стъблата. Растенията се почистват и се изсушават на сянка или в сушилня с температура между 55 и 60 градуса. Препоръчва се сушенето да се направи колкото е възможно по-бързо, за да се запазят лечебните свойства на растението. Ще се уверите, че стръковете са добре изсушени, когато придобият светлозелен цвят, а цветовете – златистожълт. Билката се отличава с горчив вкус и е препоръчително да се съхранява далеч от слънчевите лъчи в хартиени пликове, на сухо и проветриво място.

Корените от мъжка папрат предпазват от тении

Мъжката папрат съдържа в коренището си активни вещества, които имат способността да парализират гладката мускулатура на тениите и това позволява да се изхвърлят от организма, чрез отделянето на изпражнения. При лечение с мъжка папрат се използват и очистителни средства. В медицината етерният екстракт от билковите корени се използва за лечение на тениози. Екстрактът има зеленикав цвят и не може да се разтваря във вода, а само в масла. В народната медицина билката се употребява външно за лечебни бани при разширени вени и кожни заболявания. Важно е да знаете, че мъжката папрат е силно токсична и затова се употребява само външно.

Как се съхраняват корените от мъжка папрат?

Важно условие е да се събират корени от растения, чиято надземна част все още не е развита. Ако не успеете да съберете корените през този период трябва да изчакате до края на лятото, когато растежът спира. След като се изкопае коренището внимателно се почиства от пръстта и се нарязва на късове с дължина по-малка от 10 сантиметра. Корените не се мият. Оставяте нарязаната мъжка папрат да съхне на слънце или при 55 градуса температура в сушилня. За да сте сигурни, че корените от папрат са сухи, трябва да изчакате да придобият кафяв цвят отвън и светлозелен отвътре. Корените се характеризират със слаба миризма и стипчива-парлив вкус. Билката се оставя на съхранение в сенчесто и добре проветрено помещение.

Елена Лазарова

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова,

репортер в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close