Вкуси България със SlowTours.bg

Как да се отървем от мушиците в почвата на стайните растения

0

Малките мушици, които се появяват в дома ви от почвата на стайните растения, не са опасни, но са много неприятни. Те се появяват при прекомерно поливане на почвата, или влизат в дома ви с новозакупената пръст.

Понякога почвеният субстрат може да е заразен с яйцата на мушиците, макар да сте го купили от специализиран градински център или цветарски магазин. Досадните черни мушици са от гъбичен произход и макар че няма да навредят на вас или вашите растения, се размножават бързо и могат да създадат неприятности.

Целият жизнен цикъл на тези мушички от яйце, ларва, какавида до възрастно насекомо продължава четири седмици. Той протича в богатата на гъбички влажна повърхност на почвата, в която отглеждате растенията си. Мушичките са слаби летци и не могат да се отдалечат много от саксийните ви растения, затова не са трудни за контрол. Ето 9 начина да се отървете от тях.

Поддържайте почвата суха

От решаващо значение е да поддържате почвата максимално суха, тъй като ларвите на мушиците оцеляват във влажна, гниеща среда. Друг вариант е да се използват високи концентрации на перлит или вермикулит в почвата вместо органични материали като торфен мъх, тъй като спомагат да абсорбиране на излишната почвена влага. Ако не можете сами да се ориентирате колко суха да оставите пръстта, вземете си датчик за влага. След като полеете растението, изхвърляйте излишната вода от чинийката.

Почиствайте растенията от жълтите листа

Ежедневно подрязвайте пожълтелите листа и мъртвата зеленина от вашето растение, особено в близост до почвата. Остранявайте падналите листа или клонки от почвата, веднага щом ги забележите. Колкото по-малко гниеща органична материя има, толкова по-малко храна за мушиците!

Поливайте с калиев перманганат

Веднъж седмично в продължение на един месец поливайте почвата и пръскайте растението със слаб разтвор на калиев перманганат. Важно е разтворът да е бледо розов, за да не се изгарят корените и листата на растението.

Третирайте с масло от цитруси

Мушиците не понасят етеричното масло от цитрусовите плодове. Разпръснете по повърхността на почвата обеки от портокал или мандарина, като леко ги заровите в пръстта. Другият вариант е да напръскате почвата с разтвор от дестилирана вода и няколко капки етерично масло от портокал.

Използвайте биологичен инсектицид

Важно е да се третира почвата с инсектицид, за да се убият ларвите. Помислете за биологичен препарат на основата на активното вещество пиретрин. То е сред най-безопасните, тъй като е от растителен произход. Можете обаче да използвате и био инсектициди на основата на Бацилус турингиензис. Продават се във ветеринарните аптеки, цветарските магазини и в повечето градински центрове. Прибягвайте до инсектицид само в краен случай, тъй като той убива не само мушиците, но и полезните микроорганизми.

Изнесете саксиите с цветя навън, за да обработите почвата

Не забравяйте да изнесете растенията навън, за да обработите саксиите и да напръскате добре горния слой на почвата. Нека цветята ви останат на открито или на терасата поне един ден, преди да ги приберете обратно вътре. Повтаряйте обработката веднъж седмично в продължение на четири или пет седмици, за да сте сигурни, че в почвата няма повече жизнеспособни яйца.

Използвайте капани за мушиците

Друг начин да се преборите с проблема с малките черни мушици, които кръжат около саксиите, е да намалите до минимум броя им, за да не снасят яйца. За целта можете да направите сами капани, но по-лесон е да купите специални ленти за насекоми от някой градински център или цветарски магазин.

Покрийте почвата с камъчета

Тъй като мушиците снасят яйцата си в най-горния слой на почвата, можете да попречите на тяхното развитие и лесно да прекъснете жизнения им цикъл като разпръснете малки декоративни камъчета или едър пясък върху горния слой на почвата. Ларвите ще умрат отдолу като в капан. Плюсът е в това, че декорацията с камъчета изглежда страхотно – особено за кактуси и сукуленти!

Смяна на почвата

Ако нито един от посочените методи не помага да се отървете от мушиците, явно ще трябва да смените почвата на всичките си стайни растения. Преди да сложите новата пръст обаче, дезинфекцирайте саксиите и самите растения със слаб разтвор на калиев перманганат.

Споделете.

Коментирайте

Close