Вкуси България със SlowTours.bg

Инж. Катеров от “Мидалидаре естейт” стана “Енолог на годината” 2020

0

Инж. Николай Катеров, енолог във винарска изба “Мидалидаре естейт”, стана носител на приза “Енолог на годината” 2020, съобщиха от Съюза на енолозите в България.

Професионалният път на инж. Катеров започва през 90-те години. В различни етапи от кариерата си минава през някои от най-добрите винарски школи: тези на “Домейн Бойар” и “Домейн Менада”, където формира усета си за хубаво вино. В Австралия и Нова Зеландия трупа опит в световноизвестни винарни, като Richmond Grove и Villa Maria.

Инж. Николай Катеров, Мидалидаре естейт

Инж. Николай Катеров е “Енолог на годината” 2020

Връща се окончателно в България през 2009 г. и се включва в стартиращия тогава проект “Мидалидаре естейт”, където работи и до днес. Благодарение на изтънчения си вкус и експериментаторски дух, вината му са сред най-добрите в България вече почти десетилетие, посочват от Съюза на енолозите в България.

От организацията изтъкват, че “2020-та беше и все още е “интересна” и предизвикателна година за всички хора и икономически сфери в световен мащаб. Българското винено общество и бизнес няма как да направят изключение от глобалните тенденции.

Много от каналите за реализация на вино пострадаха, много винопроизводители изпитаха и продължават да изпитват затруднения. Въпреки всичко българските винари съумяха дори и в тези условия да произведат поредната отлична реколта българско вино, с което доказаха, че нивото им на компетенция и професионализъм е на изключително високо ниво и това намира отражение във всяка бутилка”.

Останалите претенденти за приза “Енолог на годината” 2020 бяха инж. Николай Кръстев от избата в с.Царев брод, Шуменско, енологът на “Винарна Братанови” Мария Стоева, инж. Десислава Байчева от ВИ “Едоардо Миролио”, инж. Даниела Стаматова от ВИ “Тохун”, инж. Светла Рошлева от ВИ “Зеланос”. Ппризът “Млад енолог на годината” отива при Гено Танев, технолог във винарска изба New Bloom Winery.

Споделете.

Коментирайте

Close