Вкуси България със SlowTours.bg

Как да се погрижим за овощната градина през март?

0

През март резитбата на овощните дръвчета трябва да бъде най-важният приоритет. В рамките на месеца трябва да бъде приключено с тази задача, защото дръвчетата постепенно излизат от принудителен покой. Резервните хранителни вещества в тях се насочват към растежните върхове, които падат при закъсняла резитба. В по-високите райони на страната успоредно с резитбата може да се започне и събирането на калеми за присаждане.

Трябва да бъде уцелен точният момент за извършването на резитба, в противен случай тя ще бъде или твърде ранна, или твърде късна, което от своя страна ще лиши овошките от известно количество асимилати, добити по време на предходния вегетационен период.

При качествена и добре изпълнена резитба е много вероятно да повишите добива на своите дръвчета, защото по този начин запасите на органични вещества се разпределят между по-малък брой растежни точки. Зимната резитба следва да се извърши първо при растенията, които са устойчиви на ниски температури като ябълка, круша и слива.

При ранноцъфтящите овошки като бадем, кайсия, праскова и череша резитбата трябва да бъде направена до края на февруари и в първите дни на март. Иначе тя би съвпаднала с вегетацията им.

Най-често зимната резитба се състои в това да се „просветли“ короната, като при този процес се премахват цели клони. Те се отрязват на 2-3 мм над върха на пъпката под ъгъл от 45 градуса, за да бъде избегнато евентуално нараняване.

При премахване на цели клони е редно разрезът да се направи над надебеления пръстен, който е образуван в основата на клоните. Не трябва да се остава нищо да стърчи, да се вее и т.н., защото това затруднява зарастването на културите. Препоръчително е да се използват по-остри сечива, за да се избегнат по-нататъшни усложнения.

За ускоряването на заздравяването при по-големи рани е препоръчително след резитба тези култури да бъдат третирани с овощарска замазка или блажна боя.

Методи, които целят облагородяване и преоблагородяване като кози крак, копулация и страничен зарез, могат да бъдат използвани и по време на сокодвижението, но не и след това.

Резитбата на касиса може да продължи през март месец, но трябва да е завършила до края на втората му седмица. Може да се приготвят резници за вкореняване от изрязаните клонки.

Всеки един слънчев ден, подходящ за работа на открито, може да бъде използван за насаждане на овощни дръвчета и храсти. Заслужава си да се побърза, защото така драстично се увеличава шансът новопосадените растения да се хванат.

Плододаващите малини следва да бъдат почистени от повредени и слаби леторасти. Ако не сте направили основната резитба през лятото, сега се налага да се отстранят всички плододавали леторасти, а останалите да се скъсят с около 20 сантиметра.

В случай че сте засадили малини през есента, е вероятно да забележите, че корените на растението са излезли над земята. Това се получава в следствие на многократни замръзвания и размразявания на почвата. В такъв случай следва да зариете тези места с пръст и да ги утъпчете добре.

При първа възможност обработете почвата на овощните градини или околостъблените зони на единичните дръвчета. Може да ги подхраните с амониева селитра. Дозата на азота не бива да е повече от 2/3 от предвидената годишна дажба. През март месец приключват зимните пръскания срещу вредители и болести.

 

Споделете.

Коментирайте

Close