InVigor_Promo

Канадска фирма ще гледа канабис върху 150 000 дка земя у нас

0

Компания от Канада обяви, че ще отглежда канабис върху 150 000 декара земеделска земя у нас и че има възможност да придобие още 150 000 декара, които да засее със същата култура. Информацията се съдържа в съобщение на  “Интернешънъл Канабис Корп” (International Cannabis Corp – ICC) до борсата, съобщи dnevnik.bg. На 21 декември 2018 г. тя обявява, че ще придобие фирмата “Балкан Канабис” (Balkan Cannabis Corp.), която притежава лиценз за производство на канабис в България.

Компанията твърди, че контролира у нас терени от общо 15 хиляди хектара (150 000 декара) за производство и преработка на канабис, включително за медицински цели, както и че има възможност за закупуване на допълнителни 15 000 хектара. В съобщението до борсата е посочено още, че “Балкан Канабис” притежава и 50% дял в българско дъщерно дружество, което контролира лицензите за производство и износ на коноп и медицински канабис. 

Анонимен български бизнесмен, наречен “виден лидер в българската бизнес общност”, притежава останалите 50% от дъщерната фирма. Именно чрез българското си дружество “Балкан Канабис” контролира терените със земеделска земя за отглеждане на канабис.

Фирмата “Балкан Канабис” е регистрирана в Торонто. Основана е от черногорците Стеван Тафра и Милорад Божович. Първият е изпълнителен директор, а вторият е председател на борда на компанията. Финансов директор е британецът Лоурънс Пембъл, а за оперативната дейност на компанията отговаря руснакът Андрей Контяев.

След приключване на сделката цялата собственост, лицензи и активи ще преминат в “Интернешънъл Канабис Корп” (International Cannabis Corp – ICC) ICC, която е една от големите компании в бранша за производството на канабис. В официални материали на “Балкан Канабис” се казва още, че “желаещи анонимност партньори, включително известни учени в аграрните среди, ще могат да работят с правителството на България за регистриране и установяване на “Балкан Канабис” с цел развиване на проекта за канабис за медицински цели”.

От компанията цитират и проучване на Световната банка, в което се казва, че “32,33% от територията на България е много плодородна и представлява уникална възможност да отглеждане на коноп”. В презентация на фирмата като подходящи места за отглеждането на канабис за медицински цели са посочени земеделски терени на 35 км от София, които са свързани с пътя към солунското пристанище.Те са собственост на неназован български партньор в проекта.

Двамата черногорци съобщават, че при посещението си в края на миналата година в България са видели около 90 000 хектара (900 000 декара) земя и комплекс, съставен от 8 аграрни холдинга. Всеки бил със съоръжения на леката промишленост и необходимата индустриална инфраструктура като ток, вода, пътища и складове.

“Тези съоръжения лесно могат да бъдат пригодени да започнат да преработват коноп за текстилната, строителната и автомобилната индустрия. Сравнително лесно ще е инсталирането на съоръжения за производство на медицински канабис”, смятат черногорците.
Тафра и Божович стигнали до заключението, че “качеството на почвата в района, както и производственана инфраструктура и научната култура в България означават, че този район може да бъде развит като най-големият производител на коноп за индустриални цели в света”.

По данни на земеделското министерство в страната са издадени 18 разрешения за производство на индустриален коноп като те са за общо 4034 дка. От ведомството твърдят пред в. Капитал, че сред тях няма разрешение на компанията Balkan Cannabis Corp, както и че няма подадено заявление за издаване на такова. Здравното министерство съобщи, че няма подадено искане от канадска компания за отглеждане на медицински канабис с научна цел, каквато е единствената позволена в закона възможност. В момента в България отглеждането на медицински канабис е забранено освен в ограничени количества за медицински и научни изследвания, допълва изданието, а производството на индустриален коноп (със съдържание под 0.2% тетрахидроканабибол) се допуска, но по усложнен режим, който по оценка на бизнеса не позволява сериозни инвестиции в този сектор.

Растенията, от които се добива коноп за индустриални цели (Cannabis Sativa), и тези за медицински цели и удоволствие (Cannabis Indica), са различни на вид и се отглеждат по доста специфичен начин. Разликата в съдържанието на тетрахидроканабинол (THC) – веществото, предизвикващо психоефекта при употреба на марихуана, е до 0.3% при конопа и обикновено 5-20% при индийския коноп. От друга страна, Cannabis Sativa съдържа повече канабидиол (CBD), който противодейства на неприятните странични ефекти от THC, действа обезболяващо и намалява спазмите и конвулсиите.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close