Caryx

„Карикс“ регулира растежа на малките рапици през пролетта

0

Рапицата е интензивна култура с мощен растеж и с повишаването на температурите, дори и малка към момента, ще я видим как започва да стрелкува и централното стъбло устремено да расте във височина. Всеки, който е заложил на тази култура, знае, че добивът идва не от централното стъбло, а от страничните разклонения.

Оставим ли рапиците без регулация на растежа напролет, сами се примиряваме с висок, стърчащ централен цветонос и с по-малък добив. Тази пролет при огледите на места, част от рапичните полета се оказаха с малки и редки рапици, в резултат на тежката есен и зима. От тук дойдоха и много въпроси за приложението на „Карикс“ и необходимостта от затварянето на празните участъци, от една страна с повече разклонения за добив, и от друга – за потискане на вторичното заплевеляване в свободните пространства.

Земеделците често се питат напролет има ли нужда от мощен растежен регулатор и фунгицид като „Карикс“ и дали растежът на малките рапици през пролетта трябва да се регулира с „Карикс“? Отгoворите са неразделно свързани със ситуацията на полето. Факт е, че при малките презимували рапици, редки посеви, които се чудим дали да оставим, има най-много нужда от „Карикс“!

Как да формираме повече разклонения, съцветия и шушулки в рапичния посев?

От голямо значение при рапицата е прилагането на растежен регулатор за формиране на повече разклонения напролет, които освен повече шушулки, ще затворят и празните пространства при редките посеви. „Карикс“, приложен напролет, предотвратява изтеглянето във височина като осигурява една по-добра „архитектура“ на растенията, изразяваща се в здрави, компактни растения, с повече разклонения, съцветия и шушулки. Визуално, третираните с Карикс посеви са с изравнен цветонос, което гарантира едновременния цъфтеж, узряване на шушулките и лесно и ефективно прибиране. А какво по-хубаво от това да ожънем лесно, с по-малко разходи и загуби на семена.

Какво представлява „Карикс“?

„Карикс“ е резултат от интензивна научноизследователска дейност и е специално разработен за рапица. Съдържа иновативна комбинация от две активни вещества – доказания метконазол и новото активно вещество, типичен растежен регулатор – мепикват-хлорид. Метконазол и мепикват-хлорид влияят върху биосинтеза на гиберелин (растежен хормон) в рапичните растения на различни нива, независимо едно от друго, но допълвайки се в техния начин на действие. Тази двойна атака преразпределя по най-правилния начин „енергията“ на растението и по този начин се предотвратява прекомерния растеж във височина на надземната маса и се пренасочва растежната сила към разклоненията и вторичната коренова система.

С какво „Карикс“ е различен от другите продукти на пазара?

Към момента на българския пазар няма продукт в рапица освен „Карикс“, който да е комбинация от различни по механизъм на действие активни вещества – типичен растежен регулатор (мепикват-хлорид) и мощен триазол (метконазол) в специална формулация за рапица.
Карикс
Веднага след попадането на „Карикс“ върху повърхността на растението, капките се разтварят и за кратко време формират предпазен гланц върху листата, което от една страна е гаранция за по-пълно усвояване на активните съставки от растението, а от друга предпазна мярка срещу замръз при слани, каквито често имаме напролет. В сравнение с чистите азолови продукти действието на „Карикс“ е много по-надеждно и независимо от климатичните условия и температурата, осигурявайки ефикасност още при средни дневни температури от 5 градуса. Факт е увеличена гъвкавост на приложение на „Карикс“ спрямо съществуващите стандарти.

Благодарение на засиления растежно-регулаторен механизъм на „Карикс“ посевите са с оптимално развитие и изравнени разклонения, като същевременно се увеличава вторичната коренова система, която е отговорна за усвояването на водата и хранителните вещества от почвата. По-този начин се образуват добре вкоренени и структурно оформени растения, които не прорастват и шансовете им за полягане са минимизирани.

„Карикс“ е отличен растежен регулатор и доказан фунгицид

Фунгицидното действие на Карикс се изразява в инхибиране синтеза на ергостерол и разрушаване клетките на патогена, като по този начин се стопира неговия растеж. С контрола на болестите, рано напролет допълнително се заздравява посева преди цъфтежното третиране с Пиктор срещу вредоносната склеротиния.

Кога да прилагаме „Карикс“ напролет, особено при все още малки рапици?

Изчакайте рапицата да започне да се издължава. Това е оптималният момент за приложение на „Карикс“ напролет – от издължаване до поява на листчета по цвета (до първи жълти пъпки). За едновременна борба и срещу неприятели, „Карикс“ отлично се смесва с инсектицидите „Магеос“, „Вазтак нов“ или „Дурсбан“.

Уникална промоция – безплатен „Вазтак“ за повече от половината третирани площи с „Карикс“

С „Карикс“ не само ще защитите рапичните полета, но и за всеки 15 л „Карикс“, ще получите 1 л от инсектицида на БАСФ „Вазтак нов“ безплатно. Отличен пролетен пакет за регулиране на растежа и защита от болести и неприятели, препоръчват от БАСФ. Защитете инвестицията, която правите в рапица с портфолио на БАСФ. Тя ще ви се отблагодари!

Споделете.

Коментирайте

Close