Как да подхранваме овошките и плодните храсти през пролетта, лятото и есента

0

Как да наторяваме правилно овошките и плодните храсти през цялата година? Знаем ли какви естествени или изкуствени торове да използваме?

Времето на наторяване, както и дозировката на торовете – това е, което трябва да знаете преди да подхранвате своите плодни дръвчета и храсти. Не пренебрегвайте навременното прилагане на торове – овошките и плодните храсти се нуждаят от вашата грижа не по-малко от зеленчуците в оранжерията и в градината. За вас сме приготвили няколко таблици, които ще ви ориентират от какво имат нужда вашите растения и как да ги наторявате правилно.

Растението “сигнализира” за болест, вредител или липса на микроелементи

Наторяване, торене, тор

Наблюдавайте промените във външния вид на овошките и храстите

За да помогнете на градината да се справи с липсата на хранителни вещества, трябва да обърнете внимание на промените във външния вид на овошките и храстите. За да ви е по-лесно да “диагностицирате” проблема и да приготвите необходимия тор навреме, предлагаме да използвате нашата таблица:

Елемент Признаци за дефицит Решаване на проблема
Азот Младата зеленина се забавя в растежа, губи цвят, а старата пожълтява в краищата (понякога става червена). Издънките стават по-тънки, плодовете стават по-малки или окапват. Кората става червена (кайсия, череша, слива). Пръскане с 0,5% разтвор на карбамид : 50 г гранули на 10 л вода.
Бор Листата стават по-плътни, потъмняват, падат. Цветовете изсъхват, плодовете са с неправилна форма (ябълка, круша). Краищата на листата отмират, самите листа са забележимо извити (при ягодите). Пръскане с разтвор на борна киселина : 10-20 г на 10 литра вода. Ягодите се напръскват с по-слаб разтвор: 5 г киселина на 10 л вода.
Калий Листата побеляват и се извиват, след това потъмняват и падат. Издънките стават по-тънки. Възможен е прекомерен цъфтеж с образуването на малки плодове. Пръскане с калиев тор.
Калций Младите издънки имат бели листа, върховете изсъхват и умират. Самите издънки се сгъстяват, завръзите падат. Старата зеленина пожълтява. Почвата се обогатява с 300-500 г млян варовик на 1 кв. м. Намалете употребата на калиеви торове.
Магнезий Листата се изсветляват или зачервяват, докато жилките не губят цвят. В краищата на листата се появява зачервяване под формата на ивици (при френско и цариградско грозде). Липсата на магнезий може да се изрази в пожълтяване на листата от центъра до краищата (при малините). Пръскане с 0,2% разтвор на магнезий: 20 г вещество на 10 литра вода. Това подхранване се извършва след цъфтежа 2-3 пъти с интервал от 10 дни.
Фосфор Растенията цъфтят по-късно от обикновено. Листата потъмняват: първо до тъмнозелено, след това до лилаво-виолетово, след което се набръчкват и падат. Също така листата могат да се къдрят (например при асмите). Въвеждане на всякакъв фосфорен тор.

Защо растенията страдат от дефицит на микроелементи?

Причините, поради които растението започва да страда от дефицит на микроелементи, могат да бъдат различни:

  • младите, активно развиващите се растения имат голяма нужда от хранителни вещества, но кореновата система все още е слабо развита и не може напълно да “насити” въздушната част;
  • при продължително време, когато температурата не е достатъчно висока и има малко слънчева светлина, растенията абсорбират микроелементите много по-лошо;
  • недобрият почвен състав може да попречи на усвояването на полезните вещества от растението. За да научите повече за свойствата на земята във вашата градина, първо определете киселинността на почвата .

Как полезните вещества лесно да стигнат до корените на растението?

Наторяване, торене, тор

Микроелементите трябва да бъдат “правилно” приложени към почвата

За да могат микроелементите, съдържащи се в тора, да действат максимално ефективно, те трябва да бъдат “правилно” приложени към почвата. Има няколко „трика“, които ще помогнат на полезните вещества лесно да стигнат до корените на растението:

  • В кръг около ствола на дървото (на разстояние 1-2 м) изкопайте бразда с дълбочина 20 см. Разпределете течния тор равномерно в браздата и го напълнете с пръст;
  • На разстояние 1,5–2 м от ствола изкопайте 8–12 малки дупки с дълбочина 15–20 см, разстелете тора в дупките и ги напълнете с пръст;
  • Когато подхранвате храсти, разпределете течния тор по периметъра, който следва короната на храста.

Представяме на вашето внимание нашата таблица-календар за приложение на торове при овошки и плодни храсти:

Календар на подхранването на овошките и плодните храсти (норма на приложение на 1 кв.м)
Месец Ябълка, круша Кайсия, слива, череша Къпини, касис Малини Ягоди
Април 30-50 г карбамид 30-50 г карбамид 30 г карбамид 40 г карбамид 5-7 г карбамид
Май 150 г пепел и 20 г амофоска тор (сместа може да бъде заменена с 20-30 г комплексен минерален тор). Пръскане с хуминов тор (дозировка според инструкциите на опаковката). 100 г пепел и 20 г амофоска тор. Можете да замените инфузията със смес от оборски говежди тор и пепел: оборският тор (1 кофа) и пепелта (1-1,5 кг) се заливат с вода (5-6 кофи) и престояват за 4-6 дни. Дървото се полива с 1/2 кофа. Първото подхранване е веднага след цъфтежа, второто – 2 седмици след първото. Инфузия на оборски тор (1 кофа) и пепел (1-1,5 кг) се залива с вода (5-6 кофи) и престоява 4-6 дни). Храстът се полива с 0,5 л. Може да бъде заменено с всеки комбиниран тор, дозиран според инструкциите на опаковката.
Юни Пръскане с хуминов тор (дозировка според инструкциите на опаковката). Ако листата се обезцветят, тогава в растението липсва азот. В този случай допълнително добавете течен азотен тор или хумус (10-15 кг на храст). Обикновено те не се подхранват, но можете да добавите пепел (150 г на 1 кв.м) и да напръскате с разтвор на карбамид (1 супена лъжица на 10 л вода).
Юли 10-15 г калиев монофосфат на 10 л вода (5-6 л на 1 кв. м).
Август
Септември 30 г двоен суперфосфат (на всеки 3 години), 30 г калиев сулфат (годишно). Можете също така да направите цялостно есенно наторяване (дозировка според инструкциите на опаковката) или да прилагате ежегодно калиев монофосфат: 10-15 г на 10 л вода (10 л разтвор на 1 кв. м). 30 г калиев сулфат (годишно), 30 г двоен суперфосфат (на всеки 3 години). За разкисляване на почвата се добавят 300-500 г вар на всеки 5 години. 15 г калиев сулфат и 30 г суперфосфат. 15 г калиев сулфат и 15 г суперфосфат (на всеки 2 години). Мулчиране с хумус. 10-15 г калиев монофосфат на 10 л вода (5-6 л разтвор на 1 кв.м).

Дозиране на торове с кибритена кутийка

За удобство, гранулираните и прахообразни торове могат да бъдат измерени с помощта на кибритена кутийка. Ето приблизителното количество различни минерални торове, които се събират в една кутия от кибрит:

Тор Количество в кибритена кутия, г
Амониева селитра 17
Карбамид 13
Калиев хлорид 22
Доломитово брашно 34
Дървесна пепел 10
Суперфосфат 24
Амофоски тор 21

Три прости правила за подхранване на растенията

За правилното торене на градината помнете простите правила за подхранване на растенията:

  • поради способността си да повишават значително киселинността на почвата, калиевите торове трябва да се прилагат заедно с доломитово брашно или гасена вар (т. нар. “разкислители”);
  • когато прилагате гранулиран тор (например, амониев нитрат ), закопавайте го в почвата, а не просто да го разпръснете по повърхността, в противен случай микроелементите трудно ще достигнат до кореновата система;
  • когато избирате азотно наторяване, предпочитайте амонячните торове, а не нитратните – нитратите пречат на абсорбцията на фосфор, докато амонякът, напротив, помага.

Листро подхранване на овошките и плодните храсти

Наторяване, торене, тор

Листното подхранване е чудесен начин за бързо набавяне на нужните елементи

Това е чудесен начин за бързо набавяне на веществата, необходими за нормалното развитие на растението. Основното предимство на листното подхранване (с други думи, пръскането) е, че растението абсорбира повече хранителни компоненти през листата и те започват да действат много по-бързо.

За пръскане на градината течният тор трябва да се разрежда в по-слаба концентрация – около 2 пъти по-ниска, отколкото когато се прилага в корените. Имайте предвид, че трябва да пръскате както горната, така и долната страна на листата.

Споделете.

Коментирайте

Close