През април: Засаждаме доматите, пипера, тиквичките (ВИДЕО)

0

През април засаждаме разсадите на доматите, пипера, тиквичките, краставиците

Април е най-тежкият месец за градинаря, понеже това е времето, в което той изгражда градината, която ще обработва до падането на снега. Това е времето, през което се посяват семена на различни зеленчукови култури и се засаждат разсадите, отглеждани през зимните месеци.

Ранните домати се засаждат на открито, едва когато почвата се е затоплила до около 12°C на дълбочина около 10 см. и опасността от слани е преминала. Това се случва през втората половина на април, най-напред в южните райони, а в по-високите полета и северната част на България – до края на месеца.

За засаждането на доматите може да се използва рисков разсад

В районите с по-топъл климат е възможно по-ранно засаждане върху предварително приготвената площ, но за целта трябва да се използва с т.нар. “рисков разсад” , т.е. приготвя се 1/3 повече от разсада за засаждане на цялата площ.

Ранно засадените растения ще дадат плода си по-рано, ако не пострадат от сланите. При лоша метеорологична прогноза, някои от растенията могат да се защитят от слана чрез подходящо покритие с полиетилен и други материали.

Високостъблените ранни домати изискват 30-35 см. между растенията в реда и на бразди с около 75-80 см. разстояние между редовете. Засаждането на растенията става на 1/3 от дъното на браздата с дълбочина, каквато е имало в разсадната леха. Растенията се поливат, независимо от влажността на почвата, с малко вода, за да се прихванат.

В равна леха може да се отглеждат нискостъблени домати, без колове. Ако разсадът не е пикиран в саксии или торови кубчета, градинарите използват посадъчна ямка – полагат прегорял органичен тор (компост) в малко количество, около 250-350 грама. Друг, по-добър вариант е, ако органичният тор е обогатен с 1-2 гр. амониева селитра, 1-1,5 гр. калиев сулфат и 3-4 гр. суперфосфат за посадъчната ямка.

Разсадът за доматите не трябва да се засажда в дълбоки ямки

Грешка е, когато разсадът се засажда в по-дълбоки ямки. В този случай корените попадат в среда, която има по-ниска температура, така развитието се забавя, а често растенията повяхват и загиват. По-добрият вариант е да се направи плитка, но по-дълга ямка и в нея да се положи част от стъблото. По този начин растението пуска нови корени.

Около 20 април се засажда и разсадът на ранния пипер

20 април е най-подходящото време за засаждане на ранния пипер на открита площ в най-южните части на страната, а към началото на май – и в северната част на България. Ранният пипер и ранният патладжан се засаждат по едно и също време.

Култивираните чрез разсад ранни краставици се засаждат на открита площ в края на месеца като започват от най-топлите райони на южната част на България. По това време може да се засеят и директно семена на постоянно място. По същото време става засаждането и на ранните готварски тиквички. В средата на месеца става и засяването на пъпешите и дините.

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close