Вкуси България със SlowTours.bg

Скандал! Майката на началник кабинета на аграрния министър контролира парите по ПРСР

0

Майката на началника на кабинета на министър Димитър Греков контролирала ПРСР

Майката на началника на кабинета на земеделския министър Крайна Кирилова е усвоила 200 000 лева без ДДС по договор за оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Под договора стои подписът на нейния син Кънчо Кънчев, който се явява пълномощник на съдружника й. Това е станало по времето на аграрния министър Мирослав Найденов. Междувременно обаче Кънчев е бил назначен за началник на кабинета на новия министър проф. Димитър Греков и не е декларирал конфликт на интереси.

Kancho-Kanchev

Кънчо Кънчев (третият отдясно наляво) на земеделско изложение в Москва.
Сн.: В. Труд

Скандалната история разкрива председателят на неправителствената организация „Журналисти за прозрачно управление“ Иглика Горанова на сайта на сдружението www.komentator.bg. Факсимиле от подписания на 02.11.2011 г. след проведена обществена поръчка договор показва, че бившият земеделски министър Мирослав Найденов възлага изготвянето на текуща оценка на изпълнението на ПРСР за 2011, 2012 и 2013 г. на Крайна Цанкова Кирилова. Договорът е подписан с консорциума „Агриконсулт“, учреден между „АТЦ Консълтанс ГмбХ“ на Валтер Черни от Виена, Австрия, и столичното дружество „Кавангард“ ЕООД, на което управител е Кирилова.

Кънчо Кънчев подписал договора за контрол на ПРСР като пълномощник на австрийска фирма

Под договора стоят подписите на главния счетоводител Капка Алексиева и Кънчо Димитров Кънчев, който освен син на Крайна Кирилова е и овластен пълномощник на Черни, един от собствениците на „Агриконсулт“. Смисълът на контракта е консорциумът да оцени как се е изпълнявала селската програма в периода 2011- 2013 г., а очакванията на министър Найденов са били тази оценка да „способства оптимизирането на управлението, програмирането, прилагането и наблюдението на ПРСР, както и да отчете резултатите, постигнати в България във връзка с прилагането на Европейския план за икономическо възстановяване, одобрен от ЕК през 2008 г.“

За изпълнението на този договор консорциумът получава 200 000 лв. без ДДС, осигурени по линия на Техническа помощ по ПРСР.

Кънчев не декларирал конфликт на интереси като политическо лице

Междувременно правителството на ГЕРБ подава оставка, идва на власт служебният кабинет на президента Росен Плевнелиев, а през май властта поема правителството на Пламен Орешарски. Новоизбраният министър на земеделието проф. Димитър Греков назначава за началник на кабинета си синът на Крайна Коева – Кънчо Кънчев. Според „Журналисти за прозрачно управление“ , още с встъпването си в длъжност като политическо лице Кънчев е трябвало да подаде декларация за конфликт на интереси. Въпреки че хем се явява син на управителката на „Кавангард“ ЕООД, хем пълномощник на другата фирма от консорциума-изпълнител на договора, той не подава такава декларация.

„Да, началникът на кабинета е работил за горецитираното дружество, но не е бил член на органите му на управление или контрол, управител, съдружник и не е притежавал дялове или акции в него преди датата на избирането или назначаването му или докато заема длъжността, нито е бил ангажиран с дейности по изпълнение на договора“, обясняват от земеделското министерство пред неправителствената организация. Друго обяснение от страна на МЗХ е, че Кънчев няма правомощия по отношение на ПРСР.

Министър Греков трябва да докладва в Брюксел, че 240 000 лв. от Техническата помощ по ПРСР са дадени на майката на началника на кабинета му

Сега министър Димитър Греков изпада в конфузната ситуация да информира Европейската комисия, че 240 000 лева с ДДС от Техническата помощ по ПРСР са били отпуснати на майката на началника на неговия кабинет Кънчо Кънчев, който освен това е подписал и договора като пълномощник на австрийската фирма, част от консорциума.

Това, че министър Греков е задължен да предостави на ЕК пълна информация за направените разходи по т. нар. техническа помощ, както и за средствата, похарчени от аграрното министерство за медийна реклама на ПРСР, стана ясно на 19 ноември т. г. На тази дата МЗХ свика пресконференция, на която съобщи, че България рискува да изгуби пари по Програмата за развитие на селските райони. От Европейската комисия уведомили министъра, че до края на годината страната ни трябва да усвои още 286 млн.евро по ПРСР, които да се декларират пред Еврокомисията до края на януари 2014 г.

В противен случай ще се прибегне до автоматично приспадане, т.е. загуба на средствата. За целта обаче  Греков трябва да предостави исканата информация за медийните договори и техническата помощ, тъй като тя е била изискана с писмо от бившия земеделски министър на Румъния и близък до еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош – Михаил Димитру, който оглавява Дирекцията по земеделие и селски райони към ЕК.

Спрягаха Кънчо Кънчев за земеделско аташе в Москва

През октомври началникът на кабинета на министъра – Кънчо Кънчев, бе спряган като кандидат за аграрен аташе в Москва. Пред в. Труд обаче той отрече: „Идеята за аграрен аташе е много добра и, да бъда честен, отчасти е и моя. До момента земеделският министър Димитър Греков не ми е предлагал този пост и подобна алтернатива не предстои пред кариерното ми развитие“.

 

Споделете.

Коментирайте

Close