Малките фермери и преработватели се обединиха в сдружение

0

Малки производители и преработватели се обединиха в ново сдружение

Малки производители и преработватели на храни създадоха днес свое сдружение, което ще защитава интересите на семейните ферми у нас. Сектори като овощарство, животновъдство, производство на зеленчуци, пчеларство и други, са обречени на гибел, тъй като държавата защитава интересите на големите производители и монополисти, обясниха инициаторите за създаването на браншовата организация.

Новото Сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) ще отстоява интересите на около 85 000 дребни фермери у нас. Учредителното събрание избра за председател Магърдич Хулиян, а в управителния съвет влязоха петима фермери от различни сектори – Росен Михайлов, Лозан Миладинов, Стефан Сариев, Андрей Чалъков и Рангел Матански. Сред членовете на браншовата организация има овощари, животновъди, производители на зеленчуци, пчелари, фермери, които отглеждат етерично-маслени култури, калифорнийски червеи и един зърнопроизводител.

Сродни европейски организации на малки фермери ще помагат на новото сдружение

Освен от секторен управителен съвет, работата на НСМСФП ще се контролира и от регионален съвет за всяка област в страната, тъй като държи на представителство чрез локалните си структури. Сдружението ще се издържа от членски внос и с проектно финансиране. Търси се партньорство със сродни организации на малки фермери от страните-членки на ЕС. Европейската асоциация на млекопреработвателите вече е декларирала, че ще помага с обучение, организационен опит и практически съвети. Новата браншова организация ще бъде регистрирана в Софийски градски съд като юридическо лице с нестопанска цел.

NSMSFP

40 души учредиха новата браншова организация

“Ролята на малките производители е да създават натурална и чиста традиционна храна, а и да съхранят селските райони в България. Но трябва да им се даде възможност за достойно съществуване, за да създават добавена стойност”, обясни новоизбраният председател на новото Сдружение на малките семейни ферми и преработватели Мъгърдич Хулиян.  “Държавата не може или не иска да припознае малкия фермер като равнопоставен икономически субект, затова обединението помежду ни трябва да ни направи разпознаваем и силен партньор” допълни той.

Досегашните мерки на държавата са били само за средните и големите фермери

“Животновъдството в Родопите, а и в цяла България умря, защото всички досегашни мерки бяха за големите производители. В Испания са намерили решение – малкият стопанин има право да изкупува млякото на бабата от съседното село”, даде пример Росен Михайлов. Участниците в учредителното събрание разкритикуваха Наредба 26, която регламентира директните продажби, но според тях, измененията в нея се правят само по отношение на количествата. “Регламентите за мляко и месо, например, са приложени директно, без диференциация”, коментираха хората.

“Наредба 26 е уютно място, където намериха пристан средните и големите фермери. Затова ние, като браншова организация, ще правим предложения не за изменение на съществуващите регламенти, а за ново законодателство”, каза адвокат Ивана Мурджева, един от инициаторите за създаването на националното Сдружение на малките семейни ферми и преработватели. Затова след регистрацията в съда, представители на НСМСФП ще поискат пред Министерството на земеделието и храните да бъдат включени в работните групи, които изготвят нормативната уредба.

NSMFP

Наредба 26 е в интерес на средните и големите производители, смятат Ивана Мурджева и колегите й Мъгърдич Хулиян и Росен Михайлов

“В земеделието е настъпило тотално разделение – ние-вие, ваши-наши, големи-малки”, заяви и земеделецът Лозан Миладинов. Затова НСМСФП обединява не хоби фермери с една крава и градинка в двора, а хора, които искат да се занимават професионално със земеделие и да работят на светло. А Наредба 26 не е създадена за тях – когато е приета през 2010 г., никой не е направил анализи по сектори. Така наредба уж  има, но на административните процедури в нея могат да отговорят само големите производители, казаха още от сдружението.

“Бабите и дядовците ни си отиват и някой трябва да запази създадените от тях традиции. Всеки човек има изконно право да си обработва земята. Ние искаме с чисто сърце да кажем: ето, това е български традиционен продукт”, подчерта Росен Михайлов.

Новото сдружение ще работи за отваряне на фермерски пазари в областните градове

Представители на новите регионални структури на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели ще се срещнат с управата на областните градове у нас и ще предложат организирането на фермерски пазари. Идеята е  производителите на традиционни, чисти и натурални храни да предлагат продуктите си в определен ден от седмицата.

Fermerski-pazar

Традицията на фермерските пазари отдавна съществува в цяла Европа.            Сн. www.lafilm.edu

“Търсенето на традиционни български храни расте. Хората у нас все повече искат да видят кой е произвел храната им, а понякога и как става това. Такава практика с фермерски пазари в Европа отдавна съществува”, обясни Росен Михайлов. И разказа, че е живял в много страни по света, със семейството си дори мислел да стане фермер в Австралия. “Но решихме да се върнем в България, тук създадохме нашата ферма. Произвеждаме храни по традиционен, чист начин и един ден, когато си заминем, ще оставим чиста земя и природа. Правените от малките производители храни трябва да бъдат емблема на България”.

Земеделци отново отчетоха, че българските дребни фермери са неравнопоставени на европейските. “Ако ние получаваме 25 лева на декар трайни насаждения, във Франция нашите колеги получават 300 евро. А това е важно, особено ако отглеждаш интензивни култури – тази година продукцията може да е добра и да имаме пари да преживеем. Следващата година обаче може да е суша, или да падне градушка и да нямаме средства, с които да оцелеем.

Не можем да си позволим да теглим кредити, трябва да имаме пари, за да участваме във всяка мярка или подмярка, а за да изтегля кредит, трябва да го гарантирам. Моето производство може да го гарантира само Господ и няма как да участваме в тези програми. Получава се омагьосан кръг”, каза производителката на ябълки Стефанка Цонева на паралелна среща за дребното фермерство в панаирното градче в Пловдив.

Antoniya-Parvanova

Евродепутатът Антония Първанова обеща да помага на новото сдружение.

На нея присъства и евродепутатът Антония Първанова, която по-късно поздрави учредителите на новото Сдружение на малките семейни ферми и преработватели. “Защитавайте интересите си, защото в момента малкият и средният фермер у нас е унищожаван и има масово обедняване.

България е страната, в която милионерите стачкуват. България е страната, в която данъкоплатецът субсидира едрия бизнес”, каза Първанова пред учредителите на НСМСФП. Тя препоръча на новата браншова организация на принципа на аутсорсинга да стане партньор на аграрното министерство и да поеме част от функциите му при договарянето на мерките и преките субсидии за овощарство, зеленчукопроизводство, животновъдство, пчеларство. Първанова обеща да съдейства на сдружението в Европарламента и да лобира за институционална подкрепа.

Споделете.

Коментирайте

Close