Учени отглеждат разсад за тютюн във водна леха

0

В Института по тютюна гледат семена във водна леха

Институтът по тютюна и тютюневите изделия в с. Марково, Пловдивско, прилага модерна технология за отглеждане на семена и разсад по т. нар. флоат система, известна като водна леха. Методът се състои в отглеждането на разсада в специални клетъчни контейнери, пълни със субстрат. В тях се прави сеитбата на гранулираните семена. Контейнерите се поставят във вани с хранителен разтвор, които заместват традиционните почвени лехи.

Технологията, която се ползва при отглеждането на зеленчукови култури в цяла Европа, у нас от години се прилага само в Института по тютюна и тютюневите изделия, но вече разполагаме с нова машина за гранулиране на семена, дарена от бизнеса, съобщи председателят на Селскостопанска академия доц. д-р Христо Бозуков. Институтът предлага гранулирани семена не само на тютюневи, но и на зеленчукови култури – домати, марули и др.

Преимуществата на този метод са изравненост, запазване целостта на кореновата система, бързо прихващане на полето и по-високи добиви. Използването на гранулирани семена дава множество предимства на тютюнопроизводителите и градинарите – разсадът се отглежда при контролирани условия. Той получава еднакъв старт на покълване, висока кълняема енергия, развива се равномерно като растеж и развитие, оптимизира се разпределението и  плътността на растенията в посева.

Поставянето на минимални количества химични вещества в корпуса на гранулата помага за значително намаляване на химичните процедури, провеждани през ранните етапи на развитие на растението. Ограничава се използването на препарати за растителна защита, а по този начин се свиват и разходите на стопаните.

Гранулираните семена имат висока кълняемост, която намалява периода за получаването на разсад. Той може еднакво добре да се засажда и ръчно, и механизирано, обясни още доц. Бозуков.

Споделете.

Коментирайте

Close