Caryx

Михаил Михайлов: Трябва основна реформа в селекцията

0

ВИЗИКА

Михаил Михайлов е изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ). Роден е през 1949 г., възпитаник е на СУ „Св. Климент Охридски“. По време на първото изложение за животни и фермерски храни „Фермер Експо Раковски 2017“ от НСГБ връчиха доклад за силните и слабите страни на говедовъдството в България на зам.-министъра на земеделието, храните и горите Лозана Василева. В него са очертани и препоръки за подобряване работата на сектора.

– Г-н Михайлов, какви са основните препоръки в доклада, който предоставихте на зам.-министър Лозана Василева?

Преди време министър Румен Порожанов каза, че е отворен за всякакви предложения от организациите за развитето на отделните сектори. Нашите членове са говедовъди и ние също внесохме доклад. Предлагаме да започне дискусия по въпроса говедовъдство. Да се седне с експерти и фермери и да се обсъжда всичко точка по точка. Нашите хора могат да кажат къде ги стиска чепикът,  а държавата трябва да вземе решение. Тя има над 40 научни структури, има Селскостопанска академия…

Каквото и да говорим, нещата във фермите не стоят добре. Въпреки че цената на млякото от шест месеца насам е много добра за България, това, което виждаме по фермите не е най-доброто. Нещо по-лошо – има огромен административен натиск, който сега се стовари върху фермерите. Неща, които бяха предвидени да се свършат преди години. Но в името на това да рапортуваме като комсомолци бяха прикривани. Сега вече трябва да се изпълняват, на хората им идва много и им е писнало.

– Къде фермерите срещат най-силен административен натиск?

И по Наредба 2, и по Наредба 3 и по схемите за хуманно отношение към животните. Примерно за хуманно отношение им се искат 1000 изисквания, а те не са готови. По Наредба 3 по отношение на изпълнението за млякото, което предават –  има фермери, които не знаят какво е това фактура и кой трябва да я издаде. Някой не си е свършил работата от контролните органи. Значи човекът си е продавал млякото на мандрата, онзи не му е давал фактура, нашият си мълчал – това показва, че контролът не е бил на ниво.

– Излиза, че изкупуването на мляко и месо е в сивия сектор?

Може ли, при поголовие от 600 000 бр. едър рогат добитък, което значи че 200 000 животни трябва да се колят, в отчетите на МЗХГ да се отчитат 36 000-46 000. Къде са останалите 150 000, кой ги изяде? Отчитаме 1100 т произведено мляко, 540 т е преработеното, заедно с вносното. Къде е другото мляко? Значи селяните се къпят с мляко! Сметнали сме го, става дума за 200-300 млн. данъци.

– Как вървят нещата с държавната профилактична програма?

Там има огромен проблем, защото по всяко време правим ваксинации. На етикета на всяко шишенце с ваксина пише, че е най-добре да се ползва до края на февруари или март. Ние ваксинираме по всяко време, дори през лятото. Защо, видите ли, имало обществена поръчка. Голям проблем има по профилактичната програма заради тези обществени поръчки.

– В селекционната дейност на какви проблеми се натъквате?

Едно време правих първата организация за селекция в Сливен, трима души бяхме. Оттогава нещата се промениха коренно. Искаме много основно да се разгледа въпросът със селекцията, да се сложи край на тези куфарчета, с които се взимат проби. Да има една унифицирана информационна система. Не може при 40-50 асоциации всяка да си работи по своя програма. Поискайте от МЗХГ да ви даде обобщени резултати за една порода. В селекцията ни изпревариха не с години, с 50 години. Говорят ми биволарите, че щели да изнасят сперма за чужбина. Нашата технология е от 1978 г.  Може ли с почти 40-годишна технология да ходим да се мерим с другите?!

България не произвежда бици. Тя никога повече няма да има станции за изкуствено осеменяване, няма да има бици. Трябва да се избере съвсем друга система на селекция. Да започне да се води селекция по  развъдната стойност на майката, много лесно става – с ДНК. Имаме ДНК лаборатория, пускат се данните в големите сървъри на Америка, където има 7-8 милиона данни за популацията и излиза обратно информация с какво трябва да се заплоди кравата, за да се подобри. Просто, точно и ясно. Струва точно 50 долара на фермера. Колко е новата селекционна помощ? 22 лева на крава.

Трябва ни сексирана семенна течност – при цена на доза от 40 лева, държавата плаща 20 лева. Ще напълним с женски телета цялата държава само за две години, ще си сменим старопородния облик. Селекцията е затворена система – не могат да кръстосват. Целият свят извършва хибридизация, кръстосване на млечните породи, за да се повишат масленост и здравина. Тук не може, защото ако говедовъдът кръстоса, няма да вземе субсидия.

*Използвани са въпроси и на други медии

Споделете.

Коментирайте

Close