Мис Уганда гледа кокошки, дои крави и пасе овце

0

Мис Уганда спечели журито с уменията си да гледа кокошки, да дои крави и пасе овце

Ако в един традиционен конкурс за красота обикновено се оценява външният вид, походката и тоалетът на кандидатките, то тази година журито във формата “Мис Уганда” постави акцент върху селското стопанство. За оценяващите от значения са били уменията на красавиците да пасат овце и да доят крави. С това печели симпатиите и тазгодишната победителка – 23-годишната Леа Калангука, която се наложи над останалите 19 финалистки в конкурса, които също като нея трябваше да могат да доят крави и да пасат овце.

Мотото на конкурса “Мис Уганда 2014” бе “Насърчаване на земеделието на предприемачеството сред младите хора”. Целта е да се промени схващането, че селското стопанство не могат да съществува съвместно с красотата. Според Калангука, която е студентка по информатика в Кампала, селското стопанство дава много възможности за работа и на него се крепи икономиката на Уганда.

Победителката в конкурса мечтае за агроинкубатор, който да подпомага предприемачите в селското стопанство

Още като ученичка в гимназията, Леа се занимава с отглеждане на кокошки у дома. Има опит и в производството на гъби. Да спечели подобен конкурс, който главно се фокусира върху селското стопанство, за нея е сбъдната мечта, казва приятелка на Леа от родното й място Иганга. Леа представлява ценностите на Уганда, защото селското стопанство има огромна стойност за нас, казва още момичето.

“Младежите трябва да обичат селското стопанство, защото то върви ръка за ръка с красотата. Точно сега в земеделието у нас са заети само по-възрастни жени, обясни след церемонията по награждаването Калангука, облечена в златна рокля и с диадема в косите. Тя добави, че иска да работи в посока добавена стойност на селскостопанската продукция чрез опаковане, преработка, охлаждане и изсушаване, така че земеделските стопани могат да се възползват повече от продукцията си. Красавицата има и идея за създаване на агроинкубатор, който да поддържа предприемачите в селскостопанския сектор.

Мис Уганда ще бъде включена в различни селскостопански проекти, които ще бъдат подкрепени от Центъра за насърчаване на индустрията в селските райони (NRIC), обяви един от организаторите на конкурса Бренда Наньоньо.

Споделете.

Коментирайте

Close