Вкуси България със SlowTours.bg

Млад ландшафтен архитект се върна в село Орешник, за да отглежда цветя

0

Млад ландшатен архитект избра живота на село, за да се отдаде на бизнеса с цветя, вместо да развива перспективната си кариера в София. 32-годишният Камен Бакърджиев през 2019 година се завръща в родното си село Орешник, където със спестявания от заплати прави първата си оранжерия за цветя.

Цветята на Камен Бакърджиев

Камен Бакърджиев

Камен се занимава с цветя от дете, докато прекарва времето си в бабината си градина на село. Продължава изучаването им и в университета, където през 2011 г. се дипломира като магистър ландшафтен архитект. По препоръка на преподавателката си по цветарство е назначен на работа в голяма столична оранжерия, където става мениджър. Със свой приятел успява да разработи малките оранжерии в парк “Врана”.

“Исках обаче да погледна как е и от другата страна и се върнах стъпка назад като започнах работа като продавач консултант в сектор “Градина” на голяма верига хипермаркети. Научих повече за бизнеса и клиентите и решех, че съм готов да приложа знанията, работейки за себе си”, разказва Камен пред блога Smiling. След 12 години живот в София, решава да се върне в родното си село Орешник, защото “семейството е единственото, което безусловно те подкрепя”.

Цветята на Камен Бакърджиев Орешник

Първата оранжерия в двора в с. Орешник

Сакарското село Орешник е едно от най-големите в региона на Тополвград. Климатът в селото е топъл, като през лятото термометрите надвишават 35 градуса. Повечето от землищата са равни и благоприятни за отглеждане на растения. Най-често хората сеят картофи, житни и бобови култури, тютюн, гледат лозя, но районът се отказва подходящ и за отглеждането на цветя.

В двора на родната си къща Камен изгражда малка оранжерия, в която произвежда първите си цветя и успява да ги продаде. Скоро до нея построява още една оранжерия. Отглежда различни видове теменужки, винка (катарантус), далии, лобелии, красивите калцеоларии, бордюрни и балконски петунии, английски маргаритки, различни разсади за цветя.

Цветята на Камен Бакърджиев Орешник

Неотдавна Камен довършва и втората оранжерия

“Магия, страст и любов са нужни, за да създаваш живот. Засявам семена, треперя над бебета, отглеждам подрастващи и когато съм сигурен, че са достатъчно зрели и здрави, за да се справят сами ги изпращам при приемните им семейства. Именно погледът ми над цветята като живи същества, всяко със своите нужди и характер определят тайната на моя успех”, казва младият предприемач.

Това, което Камен Бакърджиев се старае да съхрани, е “цветният си дух”, за да не насочи цялото си внимание към печалбите. “Пет лева в джоба, спечелени от собствен бизнес, в който гориш, имат много по-висока стойност от десет, заработени като обслужващ чужда идея! Свободата, която собствения бизнес ти дава да изразиш себе си е безценна!”.

Снимки: Личен архив

Споделете.

Коментирайте

Close