Вкуси България със SlowTours.bg

Млечни производители и търговци на съд за огромни данъчни измами

0

Трима производители и търговци на млечни продукти от Велико Търново и София отиват на съд за огромни данъчни измами. Те са участвали в организирана престъпна група за данъчни престъпления като от началото на юни 2017 г. до 4 юни 2018 г. са ощетили бюджета с близо 1,2 милиона лева.

Изматата е станала чрез приспадане на не следващ се данъчен кредит от фиктивни вътреобщностни придобивания и доставки на млечни продукти от и за Република Гърция, казаха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Участниците в престъпната група използвали множество фирми от типа „липсващ търговец“, а за фиктивния превоз била използвана транспортна фирма, контролирана от участник в групата.

„Наемани“ били камиони и шофьори, които извършвали легални превози на други стоки, а в последствие бил оформян транспорт на млечни продукти.За нито един от въпросните случаи в информационната система на „Финансов контрол“ на НАП няма данни за осъществено вътрешно общностно придобиване или доставка.Участниците в групата действали координирано, като всеки от тях изпълнявал определени функции.

Ръководителят участвал пряко в реализирането на данъчните измами, за което му е повдигнато обвинение за извършено вторично престъпление по чл. 255 от НК, в качеството му на управител и представляващ търговско дружество със седалище във Велико Търново. Единият от участниците организирал фиктивния транспорт, другият се грижел за оформяне на документооборота.

Дейността на групата е прекратена при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Споделете.

Коментирайте

Close