Вкуси България със SlowTours.bg

Нови правила на ЕК за търговия със семена: искат регистрация на сортовете

0

ЕК настоява за регистрация на семената

Нови правила при търговията със семена и животински продукти въвежда Европейската комисия. Те са част от пакета предложения, с които ЕК възнамерява да подобри безопасността на храните в общността.

Сред новите изисквания на Брюксел е регистрацията на сортовете, предлагани на пазара. Това ще доведе до по-добро опазване на биоразнообразието и селекция, насочена към устойчиво селско стопанство, е мотивът на комисарите.

От екологичните организации обаче се противопоставят на тази идея. Представители на „За да остане природа в България“ коментират пред investor.bg, че преди да бъдат регистрирани сортовете, те ще трябва да бъдат изпитани.

Само семената на големите корпорации ще покрият критериите

Само семената, произвеждани от големи производители ще могат да покрият строгите критерии за еднаквост, различимост и стабилност, смятат те. Според еколозите, в момента 75% от производството на семена в света се държи от 10 компании.

Финансовите разходи за регистрацията ще бъдат непосилни за малките производители. Освен това еколозите се опасяват, че с новите предложения ще изчезнат старите сортове, които се държат от малки производители. Тяхната дейност ще бъде криминализирана, зеленчуковите градини ще изчезнат, а селските региони ще пострадат още повече от обезлюдяване, прогнозират от организацията.

ЕК уверява, че забраната няма да засегне малките градинари

От ЕК уверяват, че новите правила няма да бъдат прилагани за частните градинари, които ще могат да купуват всякакъв материал и да продават своите семена в малки количества. Непрофесионалните градинари ще могат да продължат и да обменят семена със свои колеги без това да бъде обект на предлаганата директива.

За „старите“ сортове ще важат опростени правила за регистрация и те няма да бъдат изпитвани или към тях да бъдат прилагани другите нормативни изисквания. Микропредприятията пък ще бъдат освободени от таксите за регистрация, а от друга страна те ще могат да предлагат и посадъчни материали, от който и да е вид, без регистрация, представяйки го като „материал с незначително пазарно присъствие“.

Ако регламентът за семената бъде приет, ще влезе в сила през 2016 г.

На този етап мерките на ЕК за търговия със семена са само предложения и думата за тях ще имат Европейският парламент и Съветът на министрите. Очакванията са, че ако предложението на Еврокомисията бъдат приети, те да влязат в сила от 2016 година.

Основание за новите правила са сериозните проблеми в областта на безопасността и контрола на храните в последните години. Преди две години бактерията ешерихия коли стана причина за смъртта на петдесет души в целия ЕС, а през последните месеци в общността избухна скандалът с конското месо, продавано по магазините вместо телешко.

Споделете.

Коментирайте

Close