Вкуси България със SlowTours.bg

НСГБ поиска субсидии от 20 ст. за краве и 30 ст. за литър овче мляко

0

Кризата в сектор млекопроизводство продължава да се задълбочава, фалитите на средни говедовъдни ферми вече са факт, а след тях вероятно ще започне и фалит на основните производители на мляко и млекопреработвателни предприятия. Това заявяват от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) в писмо до аграрния министър Десислава Танева.

От съюза подчертават, че въпреки проведените срещи с министъра, нищо не се случва за решаване на проблемите в млечния сектор. „Почти всички наши предложения или искания се отхвърлят и не се прави дори опит за тяхното прилагане“, посочват от НСГБ.

Националния съюз на говедовъдите в България отправя няколко предложения до министър Танева:

„Веднага да започне работа по изготвяне наредба за рекламиране родното производство. В нея да залегне изискването всички млечни продукти, произведени от мляко, добито в страната да имат надпис на етикета- „Произведено от 100% българско мляко” на фона на българското знаме. Да се проучи възможността да се намали срокът на годност на предлаганите пресни млека на 7 дни.

При провеждането на търгове за държавна поръчка относно снабдяване с млечни продукти на армия, резерв, училища, детски градини, затвори, общини и други, за които се използват пари от държавния бюджет, да се купуват само продукти, произведени от българско мляко по БДС. Решението по това предложение трябва да се вземе веднага, защото някои от сроковете по обявените обществени поръчки са към своя край“, посочват от НСГБ.

„Проверка качеството на вносните млечни продукти. БАБХ да изпълни функцията си и да извършва тотални проверки на качеството на вносните млечни продукти, местата на препакетирането и етикирането им. Да се проверява използването на растителни мазнини и сухо мляко в нашите млекопреработвателни предприятия и дали продукцията им отговаря на БДС и съществуващите наредби.

Продължаваме да настояваме за намаляване ставката на ДДС върху хранителните продукти или на част от тях, в т. ч. и на тези произведени от мляко и месо. До момента никои не ни е дал убедителен отговор защо това не е възможно за България, докато в много европейски страни, включително и Румъния, от 1 юни 2015 г. се прилага успешно.

По същия начин стои въпросът за субсидирането на литър произведено качествено мляко и затова ние настояваме повече да не си затваряме очите пред реалността и искаме субсидия 20 ст. за литър краве мляко и 30 ст. за литър овче мляко.

Пасищата, мерите и ливади да са само за животновъдите, а не изкуствено да се трансформират с цел източване на европейски средства. Право на подпомагане по директните плащания на единица площ за пасища, мери и ливади да имат само животновъдите, в противен случай настояваме за проверка на всички, които са заявили ливади за подпомагане по директните плащания и не са животновъди. Задължителен критерий трябва да бъде наличие на техника за косене и разходооправдателни документи за реализацията на сено.

При неизпълнението на това условие, да бъдат лишени от субсидия, защото те ще са само едни крадци на европейски средства формирани от нашите данъци“, посочват от НСГБ.

Към тези предложения, свързани с икономиката на фермите, от Националния съюз на говедовъдите в България прибавят и въпросите по отношение на ветеринарното обслужване:

„Има опасност ваксинирането на говедата против заболяването от син език да се провали. В момента няма ваксина по места за извършване на втората ваксина.

По отношение на рутинните мероприятия по Държавната профилактична програма още не е направено нищо – няма програма и срокове за извършване на мероприятията, няма графици в кои лаборатории ще се извършат изследванията, не са раздадени реактивите и консумативите на частно практикуващите лекари за започване действия. Ако това не се случи до края на месец юни, вероятно отново потърпевшите ще са фермерите“.

От Съюза припомнят, че многократно са се обръщали към министър Танева за провеждането на работна среща само за сектор мляко, но досега такава не е проведена, което е довело до увеличаване на проблемите и нагнетяване напрежение у фермерите. „Ако сега не се предприемат решителни и бързи действия за подпомагане на сектора от българското правителство и поставянето му в равни конкурентни условия на работа, близки до тези на другите страни от ЕС, то неминуемо ще фалира.

А неговото оцеляване е свързано и с националната сигурност на държавата ни – изхранването на населението, демографските последици и обезлюдяването на цели райони от страната ни. Дано не е късно за фермерите и се надяваме да вземете национално отговорни решения, за да го има и в бъдеще този сектор. Ние също сме на мнение за решаване проблемите на фермерите без фермерски „войни”след предприемане на бързи действия от ваша страна“, завършва писмото на НСГБ до министър Танева, подписано от председателя на съюза Димитър Зоров.

Споделете.

Коментирайте

Close