Очакваме над 5 милиона тона реколта от пшеница

0

Над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшеница тази година, заяви днес заместник-аграрният министър Атанас Добрев в Карнобат при откриването на жътвената кампания. С пшеница са засети над 11 милиона дка. Данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро.

Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната – и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, подчерта заместник-министърът.Очертава се добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната, подчерта заместник-министър Добрев.

Към момента остатъкът от пшеница от миналогодишната реколта е около 343 хиляди тона, като се очаква към 30 юни 2017 г. преходният остатък от пшеница от реколта 2016 да бъде 270 000 тона с приспаднатото потребление дотогава. Преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 200 тона, а наличната рапица – 32 600 тона. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 000 тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 милион тона.

С ечемик са засети 1 300 000 дка, с ръж – 62 000 дка, показват оперативните данни. Засети са и 153 хиляди дка с тритикале и над 1 650 000 дка с маслодайна рапица. Прогнозата за ечемика е в рамките на миналогодишното количество. Пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на предстоящото в началото на юли т.г. заседание на Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието, храните и горите.

Заместник-министърът подчерта високия над 65% дял на есенните култури сред цялото земеделско производство в областта и пожела богата жътва и берекет на стопаните. Събитието беше организирано от Националната асоциация на зърнопроизводителите и на него присъстваха кметът на град Карнобат Георги Димитров и заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов.

Споделете.

Коментирайте

Close