Чакаме рекорден добив от пшеница, цените слабо ще нараснат

0

Настоящата 2017 г. обещава да е малко по-добра за зърнопроизводителите, в сравнение с миналата година. Разликата в цените обаче едва ли ще е чувствителна и дилемата на стопаните как да подобрят резултатите си ще се задълбочи. Рекордните добиви от пшеница в България през изминалата година вероятно ще бъдат подобрени през настоящата.

Очакват се по-високи добиви от пшеница спрямо 2016 г.

Основните фактори за това са два – все по-активното използване на високодобивни хибридни семена и добри условия за презимуване на есенниците, които напълно ще компенсират спада от 3% в засетите площи.

Продължава да намалява интересът към ечемика – площите с него са едва 127 хил. ха. Това е най-ниският резултат от десет години насам.

Рапицата ще остане най-доходоносната, но и най-трудната култура

Най-доходоносната, но и най-трудна култура в зърнения и маслодаен комплекс през последните години – рапицата, най-вероятно ще запази този си статут и през 2017 г. Засетите площи в страната през есента бяха над 180 хил. ха – ръст от близо 10% спрямо предходната година. На много места в Южна България обаче, поради изключително сухото време през сеитбената кампания, растенията не са успели да се развият. В резултат в отделни стопанства развалените площи с рапица достигат 80%.

За пролетниците е твърде рано да се говори. И слънчогледът, но най-вече царевицата не оправдаха очакванията на стопаните за печалби през последните два сезона. Основната причина е, че добивите в България са твърде зависими от природния фактор, в сравнение с конкурентни страни производителки. Това говори за значителни производствени недостатъци, сред които основен е проблемът с напояването.

Цените на зърното ще се възстановят с максимум 10%

Евентуално възстановяване на цените на зърното през 2017 г. едва ли ще надхвърли диапазона от 5-10% на годишна база. Потенциалът при царевицата изглежда по-висок, подпомаган и от развитието на мощности за преработка в страната през последните години. Гигантът ADM обяви в края на миналата година плановете си до 2018 г. да разшири дейността си в България, провокиран от растящото търсене в региона и Близкия изток на преработени продукти – различни нишестета, течни подсладители, кристализирана фруктоза, декстроза и др.
Царевица
При маслодайните култури перспективите изглеждат още по-умерени. Добивите от слънчоглед през 2016 г. се оказаха по-високи както от предходните, така и от средните за последните пет години. В същото време износът от септември до средата на януари се срива с близо 50% до едва 160 хил. т (10% от производството).

Износът на слънчоглед се срина наполовина

В началото на годината МЗХ оценява количествата в складовете на над 1.4 млн. т, при 340 хил. в края на предходната пазарна година. Това означава, че за няколко месеца трябва да бъдат реализирани близо 1 млн. т продукция на пазара. Предвид натрупването на рекордни запаси от суровина и олио в Русия и Украйна, едва ли миналогодишните цени могат да се повторят, освен при особено неблагоприятни климатични условия през лятото.

Макар пазарът да дава някои позитивни признаци, цените не са нито проблемът, нито решението. Дали реалностите са добри или лоши, зависи от това какво и как произвеждаме, как управляваме финансите на стопанството, а и на семейството.

Идеи за оптимизация на работата на зърнопроизводителите

• Проучете възможностите за внедряване на нови технологии и прецизно земеделие, които биха могли да спестят оперативни разходи;

• Направете преглед на активите си и се отървете от ненужните (напр. излишна техника);

• Предоговорете условията по кредитите си – моментът е особено подходящ;

• Следете и ограничавайте личните разходи – за американските фермери например правилото е да не надхвърлят 10% от приходите на стопанството;

• Прегледайте управляваните земи – част от наетите вероятно не носят желаните добиви, твърде отдалечени и разпокъсани са (по-високи разходи за гориво), или наемът е прекалено висок. Концентрирайте се върху собствената земя и трайното й подобряване, включително с напояване там, където е възможно.

* Материалът е част от публикацията „Зърно 2017: Умерен оптимизъм“ в първото издание на Inteli Agrobook. В пълния текст можете да откриете подробна информация за пазара на зърното в Северното полукълбо и Черноморския регион, тенденции, прогнози и атрактивно поднесени данни.
За заявки: [email protected]
За повече информация: inteliagro.bg/article/183/Inteli-AgroBook-2017-e-tuk

Споделете.

Коментирайте

Close