Вкуси България със SlowTours.bg

Чакаме реколта от над 5 милиона тона пшеница

0

Очаква се България да има малко над 5 млн. тона добив пшеница, който е по-висок в сравнение с предходните две години. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която откри тазгодишната жътвена кампания в с. Тихомирово, община Раднево. През тази година в страната има увеличение на почти всички площи със зърнено-житни култури. С малко над 12 % са се увеличили площите с пшеница, поясни министърът.

Според предварителните анализи и обследвания, близо 87% от площите са в много добро състояние. Страната ни ще приключи годината със значително по-висок добив на пшеница и другите култури в сравнение с предходната година. При ечемика очакванията са за сравнително същите добиви като миналата година.

През 2014 г. реколтата от пшеница бе 5 525 000 тона, като от излишъкът от около 3 милиона тона бе изнесен. Миналото лято в страната имаше остатък от предходни реколти от над 902 000 тона пшеница, от които 700 000 тона се съхраняваха в складове, а 202 409 тона бяха в зърнопреработвателните предприятия.През 2015 г. произведената пшеница отново бе около 5 млн. т, като въпреки неблагоприятните на места климатични условия добивите бяха 522 кг/дка за пшеницата и 472 кг/дка за ечемика.

„Приключва процедурата по отношение на предоставяне на държавната помощ за отстъпка от акциза на горивата. В момента съвместно с Агенция „Митници“ и Национална агенция по приходите се пишат инструкциите за прилагането й, за да може земеделските производители да получат подпомогането за есенните мероприятия“, каза още министърът. Тя пожела успешна жътва и стабилни цени на пазара на зърнени култури.

Споделете.

Коментирайте

Close