InVigor_Promo

Очакваме ръст в износа на българско вино

1

Леко увеличение в износа на българско вино за чужди пазари се очаква през тази година. Прогнозите са страната ни да изнесе близо 62 млн. литра вино с добри качествени показатели, съобщи министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, който направи ритуално зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен.

През 2016 г. бяха изнесени над 50 милиона литра при леко увеличено, в сравнение с 2015 г., производство от 128 милиона литра. Експортният обем на вино бе близък до този от 2013 г., когато страната ни изнесе 49, 99 млн. литра или с около 8% по-малко в сравнение с 2012 г.

Плевен Трифон Зарезан

Министър Бозуков (вляво) зарязва лозите

При около 10% по-висока средна експортна цена от $1,24/литър, общата стойност на износа се запази около нивото от предходната година – 61 803,2 хил. щ. д. (при 61 405,6 хил. щ. д. през 2012 г.). Преди налагането на ембаргото над търговията с Русия, около 80 на сто от произведеното в България вино бе за руския пазар. През 2015 г. бяха изнесени 60, 57 млн. литра вино.

Очакванията за тази година са да изнесем вино предимно за Полша, Румъния и Русиия, посочи министър Бозуков. Засадените площи с винени лозя у нас са близо 60 000 ха., като всяка година те се увеличават.
Домакините на днешния празник от Института по лозата и виното в Плевен съобщиха, че поддържат двадесет и един сорта, от които петнадесет винени и шест десертни. Това каза директорът на научното звено към Селскостопанска академия проф. Иван Пачев. Той допълни, че в момента са подадени четири нови сорта в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол – един винен и три десертни.

От 29 май до 2 юни 2017 г. Изпълнителната агенция по лозата и виното ще бъде съорганизатор на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и на 15-тата Генерална асамблея на Международната организация по лозарство и винарство OIV, добави изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

loading...
Споделете.

1 коментар

  1. Гари on

    Алкохол и мъртво ядене, а особено алкохола, например 20 мл. водка или 100 мл. вино или 150 мл шампанско убиват 30 000 нейрона след седем секунди след употребяване, а мъртвото ядене води към болести от диабет до рак и инсулт и инфаркт

Коментирайте

Close