Вкуси България със SlowTours.bg

Ще реши ли България проблема с прекупвачите?

1

Инвеститорите от италианската фамилия Санторелли стъпват за пръв път в България в началото на 90-те години на ХХ век. Днес основната им производствена база се намира в с. Катуница, Пловдивско, а италианската компания вече пета година е на първо място в Европа по преработка на череши.

В предишна статия ви разказахме как Санторелли започват бизнес у нас по време на прехода, с какви проблеми се сблъскват и защо въпреки това решават да инвестират в България. Днес историята продължава с партньорството на Санторелли с българските кооперации, със създаването на нови черешови градини, с етиката в агробизнеса и с големия въпрос – как ще се реши проблемът с прекупвачите у нас.

Партньорство с кооперации – как Бургаско стана водещ регион по производство на череши

Италианските инвеститори започват да се грижат за черешови градини, заедно с кооперациите. Тогава те преживяват трудни времена и чуждестранните бизнесмени им помагат с финансиране. Така Санторелли и кооперациите създават съвместно черешови насаждения, основно в района на Бургас, които стават от водещите градини на България.

В Пловдивско им отказват – „може би, защото тогава Пловдив беше доста по-развит спрямо другите райони. Хората тук имаха повече пари или просто не искаха друг да им се меси, или пък се страхуваха да не им вземем нещо, не знам. Имаше и такива, които искаха да си партнираме и ние да помагаме с пари, но пък не ни гарантираха никаква продукция. Беше нещо от типа на дай парите, пък после ще му мислим“, разказва Микеле Санторелли. Днес той и братята му Джовани и Роберто са двигателят на семейната компания и наследници на Микеле Санторелли, основал фирмата в Италия веднага след Втората световна война.

Микеле Санторелли

Микеле Санторелли

В Бургас партньорството с кооперациите потръгва и от 2000 г. насам регионът произвежда повече череши от Кюстендилско и Пазарджишко. Към 2017 г. е водещ по производство на череши български район, а градините вече са около 20 000 декара.

Компанията на Микеле Санторели инвестира и в собствени черешови масиви – за една от градините ползва консултантската фирма на големия пловдивски производител на череши, ябълки и зелени салати Красимир Кумчев. В същото време италианците са готови да помагат и на други собственици на черешови масиви да се грижат добре за тях, за да се радват на обилна и качествена реколта.

Организират пръскане на стари черешови градини, създадени в далечната 1976 г. в района на Кюстендил. Масивите са върнати на много собственици, част от които не желаят или нямат възможност да поддържат насажденията.

”Тогава имаше хора, които искаха да забогатеят по лесния начин на гърба на производителите. Винаги съм се опитвал да имам директна връзка с производителите, но по-голямата част от тях не знаят какво искат и предпочитат да работят в сивия сектор. Вероятно бюрокрацията също е виновна, но е крайно време хората да излязат на светло – така можеш да работиш, да се развиваш, да кандидатстваш по програми”.

Възможно ли е кооперирането в България?

Хората от аграрния сектор в България ще успеят, при условие че се кооперират. Проблемът е, че те не си вярват, смята Микеле Санторелли. „Те са си достатъчни, за да си помагат, а все някой завижда, гледа в чуждата паница кой какво има. Не си задават въпроса този, който печели, по колко часа спи, колко работи, за да постигне всичко”. Италианецът не разбира защо хората в България постоянно се оплакват от бедност и безпаричие, а са склонни да дадат пари за излишен лукс като скъпи автомобили и аксесоари, и още толкова за талони от лотарията. И все пак определя българите като трудолюбиви, готови да помагат. И Санторелли подкрепят точно такива производители – с посадъчен материал, с консултации, с насоки за вадене на необходимата документация.

Фабрката за череши на Санторелли в Катуница

Санторелли преработват череши за сладкарската промишленост

Пак кооперирането той вижда като решение на проблема с липсата на работна ръка. По време на кампанията наема берачи на череши от различни български региони – Кърджали, Сливен…”Това е едно от нещата, за които собствениците на градини трябва да си помагат, заедно да се организират и да си осигурят работници”. И дава пример с Италия, където културата в земеделието е по-висока – един работник там бере между 150-200 кг череши на ден и го прави както трябва – черешите са с дръжки, берат се само здрави плодове и то от дървета, високи по 6-7 метра. Има съвест и култура, казва италианският инвеститор. Затова и надницата е около 35-40 евро.

Ще реши ли България проблема с прекупвачите?

„Реално тяхната работа е да организират логистиката и да улесняват кооперациите, малките производители и преработвателите. Срещу това да получават адекватно възнаграждение. Но те правят друго – не всички са коректни и има и такива, които се опитват да дават невярна информация на предприятията, да натискат производителите с цел генериране на огромна печалба без риск”, категоричен е Микеле Санторелли. Затова се старае да контактува директно с производителите, за да избегне недобросъвестните прекупвачи и комисионери по веригата.

Фабрика за преработка на череши Санторелли

В с. Катуница, Пловдивско, е основната база на италианските инвеститори

В Италия също има прекупвачи, но от различен тип. – разполагат със собствен амбалаж, транспорт и средства. Спазват стриктно указанията на преработвателите, срещу това получават комисионна. Те купуват всичко от производителите и реализират продукцията, която отговаря на условията за желаното качество. Благодарение на добрата организация, създадена от прекупвачите, стоката пристига, подредена върху палети и двама мотокаристи в рамките на 4-5 часа разтоварват 300-400 тона суровина.

”Тук е пълен хаос – не всички изпълняват дадените им указания за метода на работа и се налага да обясняваме многократно как трябва да се бере, как да се подреди суровината”.

На фона на всички трудности, фамилията Санторелли успява да прави ефективен бизнес в България – в периода 2011-2016 година в предприятието в с. Катуница са преработени около 60 хил. тона череши. Те се изнасят под различна форма – в SO2, за коктейли и др. по целия свят – САЩ, Китай, Азия и Южна Африка. Към 1 януари 2017 г. италианската компания на фамилия Санторелли в продължение на пет поредни години се класира като преработвател №1 на череши в Европа.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close