Вкуси България със SlowTours.bg

Основни болести по краставиците – симптоми и борба с бактерийния пригор

1

Краставиците са нападани от много болести и за правилното им лечение е важно да можем да ги разпознаваме. Бактерийният пригор е едно от най-опасните заболявания, които поразяват тази култура.

Бактериен пригор (ъгловати петна) по краставиците

Бактерийният пригор, известен още като ъгловати петна по листата на краставиците, нанася големи вреди на тиквените култури в нашата страна, но има най-голямо стопанско значение за краставиците в полиетиленови оранжерии и за корнишоните в края на вегетационния сезон. Болестта се разпространява в топла и влажна среда. Честите и обилни валежи, редуването на влажно и горещо време кара бактерията да се активизира, а това води до 50-70% унищожение на реколтата. Некротичните петна са последният стадий от развитието на болестта бактериен пригор, след което е невъзможно растението да бъде спасено.

Снимка

бактериоз огурцов

СимптомиБактерийният пригор се проявява върху всяка една част от краставиците – стъбла, листа, цветове, плод). Главният признак е образуването на кафеникави петна, чиято бройка постепенно се увеличава от 1 до 50. В сухо време петната се покриват с коричка и се отчупват заедно с част от засегнатите листа. Накрая от листата остават само жилките.
Период на активностПрез целия период на вегетацията, особено напролет и наесен.
Как се образуваРазпространява се чрез семената, събрани от заразени растения. Новите растения са слаби, с малко количество плодове.
Кои краставици засягаОсобено активно се развива в парници и оранжерии, но засяга и културите на полето.
РезултатПо правило се унищожава до 50% от реколтата. Дори растението да е започнало да плододава, краставиците ще са малко и ще са негодни за консумация.
Мерки за борба1. Събирайте семена само от здрави растения.
2. Дезинфекцирайте парниците и оранжериите.
3. Проветрявайте парниците и оранжериите – температурата на въздуха вътре не бива да надвишава 25°C при влажност 65-70%.
4. Третирайте семената с препарати за обеззаразяване.

Очаквайте утре в Агроновините трета част от статията “Основни болести по краставиците – симптоми и борба”, посветена на заболяването кладоспориоза (кафяви маслени петна)

Споделете.

1 коментар

  1. Донка on

    Че даже снимките не са на ъгловати петна. И какво е това правило дето унищожава 50% от реколтата?! И за борбата конкретика 0%

Коментирайте

Close