Основни болести по краставиците – симптоми и борба с аскохитозата

0

Можете ли да отличите с просто око брашнестата мана от бактериозата по краставиците? Често невярната диагностика на заболяванията става причина за неправилното лечение на краставиците. Една от най-популярните култури в света е податлива на много болести, които са способни да я унищожат във всеки един стадий на развитие. За да започне навреме борбата с болестите по краставиците е нужно да познаваме основните симптоми, които показват първите признаци на заболяването. И така, от какво най-често боледуват краставиците?

Аскохитоза по краставиците

Аскохитозата е една от най-опасните болести по краставиците, тъй като атакува както разсада, така и възрастните растения, при това с еднакъв успех в парника, в оранжерията, но и при отглеждане на полето. Поразява и други култури като тиквички, дини, тикви.  Слабите растения загиват много бързо. Болестта е класически пример за това, че е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува.

Снимка

Симптоми По края на листата се образуват светлосиви петна, които постепенно се разпространяват по цялата площ на листото. По тях се появяват черни линии, които представляват гъбични образувания със спори.  По стъблото, младите клончета и шийката на корена се образуват малки сивокафяви петна. Прля лепкава течност. Краставиците почерняват и се мумифицират, покривайки се с от черни точки.
Период на активност Най-активно болестта се проявява в периода на плододаване.
Как се образува Заболяването има инфекциозен характер. Гъбичките дълго време могат да преживяват в състояние на анабиоза в почвата и по стъблата. Пренася се с органични отпадъци, по въздуха и винаги се съдържа в заразени семена.
Какви краставици поразява Най-често поразява оранжерийни краставици.
Резултат Поразените от болестта краставици са негодни за ядене. Растение, заразено с аскохитоза в последен стадий се лекува много трудно и по правило загива напълно.
Мерки за борба 1. Избягвайте температурните амплитуди и поливките със студена вода.
2. Използвайте семена на проверени производители, обработени по правилата.
3. Ежегодна дезинфекция на почвата, парника и оранжерията.
4. Пръскане с 1%-на Бордоска смес, син камък (5 г на 10 литра вода) с добавка на карбамид (10 г на 10 литра вода).
5. Намазване на стъблата с медно-варовиков прах (смес от меден сулфат и креда 1: 1).

Очаквайте утре в Агроновините втора част от статията “Основни болести по краставиците – симптоми и борба”, посветена на заболяването бактериен пригор

Споделете.

Коментирайте

Close