Вкуси България със SlowTours.bg

Съвети за борба с кубинска и брашнеста мана по краставиците

0

Маната по краставиците е едно от икономически най-важните заболявания по тази култура. И двата вида мани по краставиците – кубинска мана и брашнеста мана, са изключително тежки болести с много поражения.

Маната по краставиците е отбелязана за първи път у нас през 1966 г., като е установена по краставици в оранжерии. Още през есента на 1967 г. тя се развива в много големи размери по краставиците за късно полско производство. Оттогава се явява редовно по тях на открито, така и в култивационни съоражения.

Признаци на болестта кубинска мана по краставиците

В зависимост от това, къде се отглеждат краставиците, признаците на болестта варират. При оранжерийни условия по листата на нападнатите растения се явяват различни по размер жълти, разлети или ограничени от нервите петна, които след 2-3 дни от долната страна се покриват с моравовиолетов гъбест налеп. Петната нарастват и достигат до 2 см в диаметър, сливат се и обхващат по-голяма част от повърхността.

След известно време повреденият лист прегаря. В парниците петната по листата са по-дребни, отколкото в оранжериите. Ако заболелите листа се намират при условията на много висока влажност – в култивационни помещения и особено парници, понякога те изгниват, като се започва от периферията.

Признаци на болестта брашнеста мана по краставиците

На полето петната по листата са по-дребни, ъгловати и приличат на повредите от бактериоза. Само наличността на слаб спороносен налеп и по-бавното пригаряне на повредената тъкан показват, че тук има гъбно заболяване. Ако след появата на болестта се намали влажността, петната се ограничават от нервите и спороносният налеп по тях съвсем намалява. Това по-често се случва при заболяване на краставиците на полето и в оранжерии когато след появата на болестта се спре оросяването на растенията.

Характерно за брашнестата мана по краставиците е, че листата на растението се покриват с бял или кремав брашнест налеп и от двете страни. Гъбата напада и останалите части на растението, но най-силно засяга листата и листните дръжки.

Народни средства за борба с маната по краставиците

Има някои народни методи за борба с маната по краставиците, макар агрономите да са скептични за тяхната ефективност. Един от тях е спрей за защита на краставиците, който се приготвя от млечна суроватка. Друг народен метод против мана е с натурален домашен препарат, приготвен от йод, сапун и мляко. Приготвя се, като към 1 кофа с вода се добавят 30 капки йодна тинктура (5%), 20 грама сапун и 1 литър мляко. Краставиците се обработват с него, след като достигнат фазата 3-4 листа.

Домашният препарат е безвреден, за разлика от някои химикали, които се използват в земеделието.Пръскането с него може да се прави приблизително на всеки 10 дни. Стопаните вярват, че той предпазва растенията не само от мана, но и от различни видове болести.

Третиране на краставиците против кубинска мана с препарати

Срещу маната по краставиците се пръска с един от следните препарати: Алиет флаш – в концентрация 0,3% и карантинен срок – 4 дни; Галбен 8М 65 – 0,25% и карантинен срок 15 дни; Корсейт МДФ – 0,3% (20 дни); Корсейт РДФ – 0,25% (14 дни); Манколаксил 72 ВП – 0,25% (14 дни); Манкоцеб 80 ВП – 0,25% (20 дни); Превикур енерджи – 0,2% (14 дни); Промокар 70 СЛ – 0,25% (14 дни); Ридомил голд МЦ 68 ВГ – 0,25% (14 дни).

Третиране на краставиците против брашнеста мана с препарати

Срещу брашнеста мана по краставиците се използва един от следните препарати: Байфидан 250 ЕК – 0,02% (7 дни); Куадрис 25 СК – 0,075% (3 дни); Тиморекс 66 СК – 1% (1000 литра на декар) – това е екстракт от чаено дърво и няма каратинен срок; Топаз 100 ЕК – 0,025% (14 дни); Топсин М 70 ВП – 0,05% (14 дни); Трифмин 30 ВП – 0,015% (7 дни); Флинт макс ВГ – 20 г /декар (21 дни).

Има и системни фунгициди, които действат едновременно и на двата вида мани при краставиците – кубинска и брашнеста, което позволява с един препарат да се контролират и двете болести. Такъв е фунгицидът Куадрис 25СК в концентрация 0,075%. Също срещу двете мани предпазно може да се използва биологичният фунгицид тиморекс 66ЕК в доза 50 мл. Дозите на всички посочени препарати са за 10 литра вода.

Споделете.

Коментирайте

Close