Вкуси България със SlowTours.bg

Основни болести по краставиците – симптоми и борба с кладоспориозата

0

Краставиците страдат от много заболявания, сред които са аскохитоза и бактериен пригор, за които вече ви разказахме. Болестта кладоспориоза е не по-малко опасна за краставиците.

Кладоспориоза (краста) по краставиците

За градинарите това заболяване е по-известно като краста по краставиците. Предизвиква се от гъби, силно устойчиви към неблагоприятните условия на околната среда. разпространява се по-силно в южните, влажни райони. В отопляеми стъклени оранжерии се среща по-рядко.

Снимка

кладоспориоз огурцов

СимптомиБолестта напада всички надземни части на растенията, но най-често са засегнати младите плодове. По листата се появяват петна с кафява и неправилна форма с различна големина. При висока влажност петната отдолу се покриват с маслиненозелен гъбест налеп, а при засушаване се накъсват и опадват.
Петната по по стъблото и листните дръжки са продълговати и хлътнали и също са покрити с маслиненозелен налеп. По плодовете се образуват
дребни, кръгли и слабо хлътнали воднистозелени и кафеникави петна. Листата и стъблата боледуват по-рядко и също се покриват с кафяви петна. След време тези петна изсъхват и образуват язви и струпеи.
Период на  активностОт юни до края на август
Как се образуваБолестта се пренася по различни начини – с насекоми, с инструменти, със заразени плевели, обувки, дрехи, с вятъра. Зимува като спори в почвата на заразените и съседните участъци.
Какви растения засягаКраставици в млада възраст преди плододаване.
РезултатЛистата и стъблата изсъхват, краставиците не стават за ядене – бързо изгниват и не могат да се съхраняват
Мерки за борба1. Дезинфекция на почвата, оранжерията и инструментите в края на сезона, унищожаване на старите растения.
2. Поддръжка на равномерна температура.
3. Проветряване на оранжерията (нивото на влажност в нея не трябва да превишава 80%).
4. Пръскане на растенията с Бордо течност (1% разтвор) .
5. Третиране с 0.3-0.4% разтвор на меден оксихлорид 3-4 пъти на сезон с интервал от 10-12 дни.
6. Д
обри резултати дава пръскането с бенлейт 0,1 %1, топсин М 0,1 %, пероцин 0,4 %.

Очаквайте утре в Агроновините четвърта част от статията „Основни болести по краставиците – симптоми и борба“, посветена на заболяването кореново гниене

Споделете.

Коментирайте

Close