Вкуси България със SlowTours.bg

Отпускат 37 000 лв. компенсации за отровените в река Марица крави

0

ДФ „Земеделие“ ще обезщети животновъда Стоян Господинов, чието стадо от 28 говеда загина след водопой на река Марица край Димитровград. Животните са починали от отравяне, след като във водите на реката са били изхвърлени тежки химически вещества.

Господинов ще получи 37 034 лв. индивидуална помощ de minimis за компенсиране на щетите.  В понеделник загина цялото му стадо – 20 крави, 1 бик и 7 телета, които са били регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти (ВетИС) на БАБХ.

Помощта ще допринесе за възстановяване на дейността в стопанството на фермера, загубил поминъка си, посочват от ДФЗ. Междувременно властите са измерили 360 пъти превишение на отровите във водите на канала към река Марица, стана ясно по време на брифинг на здравния министър Костадин Ангелов и на министъра на околната среда Емил Димитров в Хасково.

Пробите са показали, че водата е замърсена с нитрати, нитрити и амониев азот. „Установено е предприятие, което произвежда торове. Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите“, обясни екоминистърът, визирайки завод „Неохим“ в Димитровград.

Властите уверяват, че още днес ще бъде възстановено водоподаването на всички хора по водопроводната система. „Когато водата бъде пусната, може да бъде използвана единствено и само за битови нужди. Тя не трябва да се ползва за готвене и пиене,“ добави здравният министър. Камиони на Червения кръст ще докарат 80 000 л вода за пиене. „Очакваме водата, която ще бъде пусната, да не е толкова бистра. Има възможност заради повишаване на налягането да има аварии“, поясни министър Ангелов.

Споделете.

Коментирайте

Close