Вкуси България със SlowTours.bg

Колко ще е данъкът за земеделската земя и как ще се определят рентите?

0

Нов законопроект предвижда облагане с данък на едрите земевладелци и определяне на правила при размера на рентите. Поправката ще засегне всички граждани и фирми, които имат над 10 000 -20 000 декара собствена земя.

“С това предложение очакваме да постигнем кумулативен ефект за бюджета, защото това са малък кръг от хора. Хора, които имайки такава голяма собственост и трябва да дадат своя дан към обществото, защото всички ние плащаме данъци в определена пропорция”, коментира народният представител Йордан Апостолов в предаването на БНР “Преди всички”.

Новият данък ще засегне собственици на над 4,1 млн. декара земеделска земя

Поправките са подготвени от депутатите от НФСБ под формата на промени в Закона за местните данъци и такси и са вкарани между двете четения на законопроекта, внесен от Менда Стоянова и други народни представители. Ако бъде приет, новият данък върху земеделската земя ще засегне 62 собственици на над 4,1 млн. дка земя.

Според оповестените от регионалния министър Петя Аврамова данни от кадастъра, собственици на 20 000 дка до 30 000 дка земя са 8 граждани и 20 фирми, 5 души и 6 фирми притежават земя между 30 000 дка и 50 000 дка. 12 дружества са собственици на земеделска земя с площ от 50 000 до 100 000 дка, между 100 000 и 200 000 дка земя притежават 2-ма граждани и 3 фирми.

Размерът на данъка върху земеделската земя ще е между 1 и 10 лева на декар

4 фирми имат собственост върху между 200 000 дка и 300 000 дка земеделска земя, а други две – lърху земя с площ от 300 000 дка до 500 000 дка, посочва министър Аврамова, цитирана от Expert.bg. Според изчисленията на вносителите на поправките, по този начин в общинските бюджети ще влязат нови 40 млн. лв. Държавата и общините ще бъдат освободени от налога.

Размерът на данъка, който се очаква да влезе в сила от 2021 г., ще се определя от общинските съвети, като ще бъде между 1 и 10 лв. на декар, в зависимост от категорията на земята. Срокът да се изчисли кой колко дължи е 31 декември 2020 г. Едрите земевладелци ще трябва да подават специална данъчна декларация до местните власти, в която са описани площта и категорията на земите, плюс други данни, определени от министъра на финансите.

Обмислят формула за данък и върху доходите от рента

Ще се дискутира и размерът на рентите и наемите за земеделската земя. “Подлагаме на дискусия нива на възнагражденията на ренти и наем. Т. е. нива по области ли ще бъдат, по икономически райони на планиране ли ще бъдат, по някакъв признак производствен ли ще бъде както е Закона за рентата във Франция, това е първо”, коментира Йордан Апостолов.

“Вторият аспект е облагане на доходите от рента с данък над определено равнище, тук също трябва да бъде правилно изчислен прагът. Дали ще бъде по средни арендни плащания, които се ползват за формиране на базата на търговете в съответните областни дирекции. Дали ще бъде над нивото на получените субсидии, това също е широк кръг от дискусия”, допълни депутатът.

Споделете.

Коментирайте

Close