Вкуси България със SlowTours.bg

Кой изхвърли тежка химия в Марица и отрови цяло стадо крави?

0

Човек или завод изхвърлиха агресивни химически препарати в река Марица край Димитровград? Случайно или нарочно е станало замърсяването на водата, която отрови 29 крави, повечето от тях бременни? Втори ден обществото чака отговори на тези въпроси, институциите са в смут, а две прокуратури – Районната в Димитровград и Върховната административна прокуратура, се заеха с разследването на трагедията.

Тя се разиграва в понеделник следобед, когато пастирът Боян Димитров прибира от паша кравите на Стоян Господинов. Животните са пили вода от канала, който идва от най-големия торов завод в страната “Неохим”, твърди животновъдът. По сумите му, след 10-15 минути кравите започнали да падат една след друга. “Редовно ги водим на водопой, сутрин, вечер, аз затова спокойно идвам”, казва Димитров пред телевизия Bulgaria On Air.

Основната версия за отравянето на водите е, че в реката е изпусната химическа основа. “Мирише на отрова и ръцете парят, направо те задушава, нямаш въздух въобще”, казва Стоян Господинов. Една от версиите е, че каналът, от който животните са пили отровната вода, е замърсен с фосфорни органични съединения. Според собственика на животните водата видимо е била мътна.

Стефан Димитров, прокурист на завод “Неохим”, който се намира в непосредствена близост до канала, коментира, че взетите проби са в нормите, които съответстват на комплексните разрешителни. Пробите са в норма и няма основания за притеснения от страна на населението, съобщи и областният управител на Хасково и председател на Областния кризисен щаб за действие при бедствия д-р Стефка Здравкова. Въпреки това с цел превенция е спряно водоподаването на общо 48 населени места в областта, които черпят вода от басейна на Марица. Водозахранването им ще бъде възстановено поетапно.

Телата на умрелите животни ще бъдат обезвредени с мобилен инсинератор. Собственикът им ще получи обезщетение, увери изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков. Главният комисар Николай Николов – директор на “Пожарна безопасност и защита на населението” коментира, че случилото се ще се изясни при досъдебното производство. “Колегите имат вече събрана много информация”, посочи той. С инцидента се е заела Районната прокуратура в Димитровград и Върховната административна прокуратура.

Споделете.

Коментирайте

Close