Вкуси България със SlowTours.bg

Отварят този месец приема по пчеларската програма с 35% по-голям бюджет

0

Бюджетът по Националната програма по пчеларство за 2020 г. е с 35% повече от миналогодишния и е общо 6,4 млн. лв.

Приемът по мерките ще стартира в края на месец февруари, съобщи зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов при официалното откриване на 18-тото Международно изложение “Пчеларство – 2020”. Заместник-министър Иванов съобщи още, че се инициират и обучения на пчеларите в страната във връзка с новостите в сектора.

В пчеларския форум тази година участват над 135 фирми, както и представители на 20 държави. Форумът на пчеларите е организиран от Областния пчеларски съюз в Плевен в партньорство с аграрното министерство и областната администрация в града.  Традиционно хиляди пчелари от страната и Балканите са заявили посещение в Плевен, каза председателят на Областния пчеларски съюз доц.Юлиян Станчев. Той очаква новостите, които ще бъдат показани на изложението, да бъдат в полза на производителите и да им помогнат да преодолеят трудностите от изминалата година.

Пчеларите ще могат да се снабдят с всичко необходимо – най-новото като съоръжения и практика, за производство на мед и пчелни продукти, ще се срещнат с именити лектори от Италия, Сърбия и България. Форумът ще предложи мед от най-добрите производители. Богата е съпътстващата програма. В първия ден има лекция от експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и ДФ “Земеделие”, след което е блокът “Биологично пчеларство”. На следващия ден е беседата “Хигиенно поведение при пчелите” с лектор от Тракийския университет, а след това лекция за “Актуални замърсители и фалшификации на пчелния мед, методи за тяхното установяване”.

Ще бъде представен “Съвременен поглед върху ползата и рисковете от пчелните продукти” от доц. Пламен Христов. Интерес представлява “Електронна система за наблюдение на процесите в пчелните стопанства Bee digital”. Очаква се да бъде създадена Организация на производителите в България. В събота е лекцията за влиянието на билковите продукти върху здравето на пчелите. Наградите на изложението ще бъдат връчени в неделя.

Споделете.

Коментирайте

Close