Пийт Схотел: Европейските субсидии създават фалшива конкуренция

0

По-голямата част от фермерите в Европа са малки до средни, но в страни като Нидерландия и други държави те работят заедно. Обединяват се в кооперативи или в групи на производителите, за да консолидират обемите и да имат по-силна маркетингова база. Това каза за Агроновините Пийт Схотел, собственик на консултантската компания за експорт на плодове Fruit Consultancy Europе.

Пийт Схотел

Пийт Схотел

Чрез организирането и сътрудничеството на малките производители ще се създаде по-добра позиция и те ще имат по-голяма сила, смята той. По думите му европейските субсидии не са най-добрите в дългосрочен план, защото създават фалшива конкуренция и не винаги се използват добре.

“Но все пак субсидиите, дадени за улесняване на бизнеса и подобряване на бизнес средата, могат да помогнат за по-нататъшното развитие”, посочи Пийт Схотел, който бе лектор във форума “ИнтелиФреш 2020” в София.

Ключова дейност на неговата компания е развитието на веригата на стойността – концепция за управление на бизнеса, насърчавана от американския икономист Майкъл Портър. Това е верига от дейности, по която продуктите преминават последователно, като след всяка дейност повишават стойността си.

Според Схотел трябва да има такава бизнес среда, че всички участници във веригата да бъдат свързани – от доставката на семена до крайния клиент. “Входящи материали, производство, опаковане, логистика, безопасност на храните, хигиенни протоколи, фитосанитарни проверки, документация, всичко трябва да бъде както трябва”, допълни експертът.

Споделете.

Коментирайте

Close