Вкуси България със SlowTours.bg

Овощарите получиха над 1,45 млн. лева компенсации за зимните пръскания

0

Овощарите бяха компенсирани с над 1,45 милиона лева заради зимните пръскания. Субсидии получиха 2 705 производители, които отглеждат трайни насаждения, съобщиха от ДФ „Земеделие“.

Подпомагането е по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, прилагана през 2019 г.  Помощта се предоставя на два етапа – първият е през пролетта и  обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. При него стопани получават до 270 лв. на хектар с ДДС за закупени с разходооправдателни документи препарати за борба с вредителите.

Средствата, които се предоставят за втория етап, следва да покрият част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента, в периода на масов листопад и гниене на листата. В този случай финансовата подкрепа е до 100 лв. на хектар с ДДС. С решение на УС на ДФЗ бюджетът по схемата е увеличен от 5 500 000 лв. на 5 571 021 лв. За пролетните пръскания стопаните усвоиха над 4, 112 млн. лв.

Споделете.

Коментирайте

Close