Вкуси България със SlowTours.bg

Николета Абрашева, „Mate Kitchen“: Старите домати стават за миш-маш, презрелите банани – за кекс

0

Всеки пети българин живее под прага на бедността, но една трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация. В същото време повече от половината хранителни отпадъци са от домакинствата. „Заради тези стряскащи статистики създадохме Mate Kitchen – за да докоснем хората, да събудим топлината в сърцата им“, казва Николета Абрашева, съосновател на Фондация „Mate Kitchen”. 

Покрай работата си в малка компания за комуникации група приятели (англ. mates) се обединяват около идеята да работят за разумно използване на храната. Екипът си поставя тежката задача да преобърне нагласите на обществото към разхищението и изхвърлянето на храна. „На фона на хилядите бедстващи пенсионери, които преживяват на хляб и кисело мляко, отказваме да приемем факта, че динамичният градски човек изхвърля тонове храна, защото няма друг избор. Това е храна, годна да изхрани стотици села. Селата, в които живеят нашите баби и дядовци, а все по-често и нашите родители.“ Целта е да се пренасочат ресурсите на онези, които имат в излишък, към тези, които живеят в недостиг, казва Николета Абрашева в интервю за Агроновините.

– Г-жо Абрашева, по данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН всяка година в България се изхвърлят над 700 000 тона храна, въпреки че всеки пети сънародник живее в нужда. Как си го обяснявате?

Проблемът с изхвърлянето на храна е сериозен на глобално ниво. Във Великобритания до 30 % от зеленчуците никога не напускат фермите, защото не отговарят на естетическите стандарти на супермаркетите. В Латинска Америка, средното количество изхвърлена храна стига до над 200 кг на човек целогодишно, а по данни на Министерството на земеделието на САЩ, около 60 милиарда килограма храна от магазини, ресторанти и домове се изхвърля целогодишно в страната.

Във Франция големите вериги нямат право да изхвърлят храната с изтичащ срок на годност

В света много се говори за проблема с изхвърлянето на храна и вече има държави, в които са предприети сериозни мерки. Например в Африка и Азия се внедряват иновации, които да ограничат изхвърлянето на храна. Във Франция големите вериги нямат право да изхвърлят храната, която е с изтичащ срок на годност и са длъжни да я дарят. Срещу това получават данъчни облекчения. Истината е, че една трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация, а повече от половината хранителни отпадъци са от домакинствата.

– Една от причините за пилеенето на ресурси е неправилната консумация – хората използват много повече пакетирана храна и не гледат количествата. Къде бъркаме?

Николета Абрашева

Николета Абрашева, съосновател на фондация „Mate Kitchen”

Хората в България не си планират пазара дългосрочно, а това е нещо определящо. Когато пазаруваме вечер за вечер, остава много храна, а когато покупките се планират за седмицата и направиш един хубав пазар в петък или събота, много по-вероятно е правилно да си разпределиш порциите.

Това е същото като да направиш бизнесплан, отразява се много положително върху бюджета.  Но хората много често хвърлят храна , защото нямат друг избор, или пък не са информирани добре по този въпрос, макар напоследък много да се говори за изхвърляне на храна, за оползотворяване на отпадъци, за компостиране.

И ако за усвояването на хранителни отпадъци в компостери обществото все още не е готово, то ние предлагаме нещо, което всеки може да ползва – съвети и конкретни решения как да се оползотворят дадени продукти.

Случва се да имам два картофа един домат, лук, чудя се какво да правя – ще ми е по-лесно да намеря готова информация. Затова създадохме кулинарната платформа за видеорецепти www.matekitchen.com. Там потребителите могат да открият и специална секция с полезни съвети за правилно съхранение на храната, за разумно планиране на пазара, за бюджетиране и съхранение на ресурсите, както и идеи за приготвяне на т. нар. „остатъци“.

Публикуваме вкусни видеорецепти за ястия с остатъците от хладилника

Старите домати са прекрасен продукт за миш-маш или домашен кетчуп, a презрелите банани се превръщат в чуден кекс. Публикуваме много видеа, които показват вкусни рецепти с остатъците от хладилника. Целта е да дадем на хората съвети за правилно съхранение на храната, идеи за планиран пазар,  видеоуроци и рецепти, всякаква полезна информация, за да могат да оползотворят различни продукти.

Това ще улесни живота на всяко едно домакинство. Публикуваме  и седмични менюта – идеята е човек да влезе, да види 20 предложения за седмично меню, да си избере брой порции, да си направи списък за пазаруване. Дори сме изчислили и бюджета, който е необходим.

-Заради лошото планиране, търговските вериги също пилеят хранителните продукти. Те изхвърлят от складовете си хиляди тонове храни с изтекъл срок на годност. Ако те са били използвани навреме, биха могли да изхранят хиляди гладни. Какво е решението?

Всичко това е бизнес, но зад този бизнес стоят хора също като нас. Започваме дълги разговори, устойчивите промени изискват време.  Нашата фондация „Mate Kitchen” вече е в преговори за различен тип партньорства с институции, бизнеси и организации. Вече започнахме работа по силна образователна кампания. Потърсиха ни от Австралия и Нова Зеландия. Наши сънародници, които живеят там, предложиха да помогнат за каузата, като създадат хъб на място, съобразен с местните нужди и с техните продукти.

Щом  вече може да се лети до Марс с туристическа цел, щом може да се управляват градове с 5G технологии, не е ли логично да транспортираме продуктите, които са в излишък към хората, които живеят в нужда?..

Всеки, който желае да се свърже с Фондация „Mate Kitchen”, може да намери контакти тук: https://matekitchen.com/foundation/

Споделете.

Коментирайте

Close