Вкуси България със SlowTours.bg

Пак изследват за бруцелоза животните в град Рила

0

Третото планирано серологично изследване за бруцелоза по животните започват инспектори от Българската агенция по безопасност на храните в района на град Рила. Пробите се взимат през интервал от минимум 42 дни, колкото е инкубационният период на болестта. Изследванията продължават докато всички резултати са отрицателни за заболяването и огнището бъде окончателно ликвидирано. От обявяването на огнището до момента са извършени две изследвания.

Резултатите от второто серологично изследване за бруцелоза в Област Кюстендил показват, че няма няма разрастване на болестта. Всички собственици на животни оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари към Областна дирекция по безопасност на храните, град Кюстендил при извършване на прегледи и взимане на проби от животните им. Не се допуска придвижването на животни с неясен здравен статус.

До момента са изследвани над 6000 проби. При първите изследвания заболелите животни са били общо 205 в 5 населени места. При второто изследване животните с положителни проби за бруцелоза са 16 в 3 населени места. Всички животни с положителни проби са умъртвени по хуманен начин.

Споделете.

Коментирайте

Close