Пак обсъждат нулева ставка по ДДС за български плодове, зеленчуци и мляко

0

Министерство на земеделието предлага българските плодове, зеленчуци и сурово мляко да се облагат с нулева ДДС ставка. Ведомството вече е изпратило официално искане до Министерството на финансите за обратното начисление на ДДС върху тези храни, съобщава в интервю за в. “Труд” земеделският министър Десислава Танева.

При обратното начисляване този, който продава определена група стоки, не начислява ДДС. Данъкът се поема от получателя на стоката и той има правото да ползва данъчен кредит. Ведомството на Владислав Горанов трябва да договори данъчното изключение в ЕС.

Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани.  Близо 40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас и не са регистрирани по ДДС заради обема на дейността си.

Министър Танева смята, че с нулевата ставка ще се стимулират българските производители, но и ще се решат други проблеми, например опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани по-ниски от пазарните цени.

Мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара и вместо да изгуби фискът, ще се увеличат приходите в бюджета, категорична е Танева. Тя припомни, че след такава промяна, инициирана от нея като депутат и подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов, данъкът върху зърното бе намален на 0%. Така били спрени различните схеми за източване на ДДС и опити за измама.

За промяната от години настояват и самите земеделски стопани, за да са конкуренти спрямо чуждия внос.  Точно преди шест години, по времето на министър Димитър Греков, те отново поискаха намаляване на ставката по ДДС до 7% за производителите на грозде, плодове и зеленчуци, а властта изтъкна като мотиви изсветляването на сектора. След седмици дебати земеделското министерство се отметна и обяви, че такова нещо не се предвижда.

Десислава Танева

Десислава Танева

През 2017 г., по времето на министър Румен Порожанов, браншовите съюзи на градинарите настояха производството на плодове и зеленчуци да стане с обратно начисляване на ДДС, както е при зърното. Заради богатата реколта от праскови и кайсии в Гърция преди 2 г. много наши предприятия изобщо не са купували български плодове, защото при равни други условия покупката от родните градини им излязла по-скъпа.

Пак през 2017 г. Десислава Танева, след като вече не беше министър на земеделието и преди да стане председател на Комисията по земеделието и храните в 44 НС, обяви, че ще внесе приоритетно нов Закон за храните. “Ще запазим данъчното облагане, но ще има и нови правила: предвиждаме искане до ЕК за дерогация за обратно начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците”, каза тогава тя.

В началото на 2018 г. овощарски съюзи от страната отново без резултат повдигнаха темата с обратното начисляване на ДДС. “Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор “Плодове и зеленчуци” е въпрос на политическа воля. “Дали държавата иска да стимулира развитието на вътрешното производство на плодове и зеленчуци, или иска да прави внос отвън и да ядем чуждо производство домати и пипер?

Георги Василев Български пипер

Георги Василев

В момента на европейско ниво готвят схема, която да реши тези вътрешно общностни продажби на плодове и зеленчуци. Защото проблемът не е само при нас. Той е на европейско ниво”, коментира тази пролет, когато темата с ДДС върху плодовете и зеленчуците отново бе повдигната от браншовиците, Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз.

От някои градинарски организации не вярват, че този път наистина ДДС върху зеленчуците и плодовете ще отпадне. “Години наред повтаряхме и доказвахме това. Едно е да започнеш, друго е да довършиш дадена работа. Това е предизборна пушилка”, коментира Георги Василев, секретар на Асоциация “Български пипер”.

Споделете.

Коментирайте

Close